Risico op hoofdletsel relatief groot bij voetbal

Jaarlijks raken 65.000 mensen gewond aan hun hoofd als gevolg van het beoefenen van een sport, becijferde Consument en Veiligheid (tegenwoordig VeiligheidNL) in 2011. Naar schatting overlijden ieder jaar gemiddeld zes sporters aan hoofdblessures.   

Hersenschade of ernstige verwondingen aan het hoofd door een sportongeval komen enkele duizenden keer per jaar voor.  

De  meest risicovolle sporten zijn paardrijden, wielrennen en voetbal. Voetbalkoepel KNVB heeft afgelopen jaar samen met het VUmc en AMC een polikliniek  geopend, speciaal voor voetballers die een hersenschudding oplopen op het veld. Dit in het licht van toenemend inzicht in de grote schade aan het hoofd die contact met een bal of medespeler kan veroorzaken. 

Volledig scherm
Bloemen bij de poort van het complex van voetbalclub MVR. © Rolf Hensel

Hersenschuddingen komen regelmatig voor op het voetbalveld: zo’n vierduizend keer per jaar. Van de voetballers met echt hersenletsel belanden er jaarlijks vijfhonderd op de Spoedeisende Hulp. Het noodlottig ongeval in 's Heerenberg noemt de KNVB een 'extreem uitzonderlijk ongeluk'. De KNVB doet vooralsnog geen nader onderzoek naar het ongeluk in 's-Heerenberg. De bond heeft vooral het hele weekend in nauw contact gestaan met voetbalclub MvR om ondersteuning en advies te geven. 

De meeste blessures die voetballers oplopen betreffen lichte fracturen. In 2016 belandden 35.800 voetballers op de eerste hulp vanwege verwondingen aan hun lichaam, meer dan de helft daarvan was jeugdvoetballer. In een kwart van de ongevallen betrof het verwondingen als gevolg van lichamelijk  contact met een andere sporter, aldus VeiligheidNL. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers