Volledig scherm
Foto ter illustratie © Provincie Gelderland

Scholieren treffen elkaar over de grens over vrede

EMMERIK - Honderd scholieren in de leeftijd van 13 tot 17 jaar uit de gemeente Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en de gemeente Emmerik maken donderdag in stadsschouwburg in Emmerik uitgebreid kennis met elkaar. Ze gaan gedurende het komend half jaar bij elkaar op bezoek en bespreken alles wat met 75 jaar vrede van doen heeft.

Op de speeddate in Emmerik worden Duitse leerlingen van de plaatselijke Gesamtschule en het Gymnasium Willibrord aan Nederlandse leerlingen van het Almende college Wesenthorst in Ulft en het Rietveld Lyceum in Doetinchem gekoppeld.

Tandems

 Ze gaan als tandems zich de komende maanden bij tal van activiteiten bezighouden met de ‘bouwstenen van de vrede’ volgens de Verenigde Naties. De scholieren gaan in de schouwburg met elkaar in gesprek onder andere over armoede, gelijkheid en onderwijs onder leiding van dagvoorzitter Tako Rietveld, oud verslaggever van het NOS Jeugdjournaal en de eerste kindercorrespondent ter wereld. Rietveld wordt geassisteerd door leerlingen van  de opleiding facilitair leidinggevende van het Graafschapcollege in Doetinchem. 

Kunstwerken in open lucht

Na de speeddate worden in de komende maanden diverse bedrijven en musea aan beide zijden van de grens bezocht en de leerlingen bezoeken elkaar op school. In maart wordt het project afgesloten met een tentoonstelling van kunstwerken van de leerlingen. Ze worden in de deelnemende gemeenten her en der buiten geëxposeerd.  

Vooruit kijken

Volgens mede-organisator en ‘ontgrenzer van beroep’ Christa van Dee uit Netterden gaat het bij het project om grensoverschrijdende samenwerking om vrijheid en vrede te kunnen behouden. ,,Burgemeester Peter Hinze van Emmerik heeft me begin dit jaar gevraagd iets rond de viering van 75 jaar vrijheid en jongeren te doen. We hebben ervoor gekozen niet terug te blikken maar juist naar de toekomst te kijken. En dat kan uitstekend met de bouwstenen voor de vrede van de Verenigde Naties. Dat zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.” 

Van Dee benadrukt dat naast de scholieren iedereen die belangstelling heeft voor het thema welkom is. Aanmelden kan via www.gelderland.nl/hallo-europa 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Inwoners Emmerik zitten niet te wachten op militaire voertuigen uit Achterhoek: ‘In Duitsland ligt dit gevoelig’
    PREMIUM

    Inwoners Emmerik zitten niet te wachten op militaire voertuigen uit Achterhoek: ‘In Duitsland ligt dit gevoelig’

    EMMERIK/ ’S-HEERENBERG - Een plan om met militaire voertuigen vanuit ’s-Heerenberg de Rijnpromenade van de Duitse grensplaats Emmerik te bezoeken en zo 75 jaar vrijheid te vieren, valt niet bij al onze oosterburen in goede aarde. ,,Ik kom ook niet op het idee om met oude Duitse voertuigen naar Nederland te rijden’’, zegt Herbert Kleipaß van de Emmericher Geschichtsverein, de lokale historische vereniging.

Liemers