Volledig scherm
PREMIUM
Bij de feesttent van de schutterij in Didam. © Jan Ruland van den Brink

Schutterij Sint Martinus Greffelkamp in Didam is booming

DIDAM - Schutterij Sint Martinus Greffelkamp  barst uit haar voegen. Het clubgebouw aan de Manhorstweg in Didam is te klein om alle leden nog te kunnen huisvesten en wordt uitgebreid. De vereniging telt 375 leden en vijftig jeugdleden jonger dan 16 jaar. Daarvan lopen er aanstaande zondag ruim 200 mee bij het defilé tijdens het Didamse schuttersfeest.

Niet alleen de schutterij in de buurtschap is hot, ook partnervereniging en ‘huisgenoot’ drumfanfare St. Martinus leeft als nooit tevoren. Waar menig schutterij moeite heeft om voldoende muzikanten op de been te brengen, worden de Greffelkampse schutters zondag in Didam begeleid door 35 man.

Jaarlijks 10 nieuwe leden

Quote

Alleen bij de schutterij komen er elk jaar al zo’n tien nieuwe leden bij en dan hebben we de jeugdleden niet eens meegeteld

André Peters

,,Alleen bij de schutterij komen er elk jaar al zo’n tien nieuwe leden bij en dan hebben we de jeugdleden niet eens meegeteld”, zegt secretaris André Peters. ,,Je kunt namelijk pas officieel lid worden van de schutterij als je 16 bent.

Op dit moment zijn er zeker vijftig jeugdigen, die actief meedoen in de diverse secties. Met name bij de vendeliers, majorettes en bielemannen. We hebben zelfs een jeugd-erewacht.”

De populariteit van de twee verenigingen heeft volgens Tonnie Peters, commandant van de vendeliers, diverse redenen. ,,De schutterij en drumfanfare verbinden de mensen in de buurtschap. Het zijn de enige verenigingen die we nog hebben en die mogen niet wegvallen. Daarbij zijn de meeste Greffelkampers verbonden aan een bogenbuurt, die voor het schuttersfeest een ereboog bouwt. Ook de bogenbuurten houden de buurtschap bij elkaar.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers