Volledig scherm
© Theo Peeters

Stevige afdalingen moeten mountainbiken in het Bergherbos spannend maken

BEEK -  De mountainbikeroute in het Bergherbos in Montferland kan spannender. Bovendien is het wenselijk dat wandelaars en mtb-ers elkaar niet op de routes tegen komen.

De eigenaren van het bos - Natuurmonumenten en Huis Bergh -, de gemeente Montferland en fietsbedrijf Specialized slaan handen ineen om te onderzoeken hoe de mountainbikeroute een upgrade kan krijgen. 

Old Skool

,,We hebben signalen ontvangen dat de huidige route als 'old skool' wordt ervaren’’, zegt gemeentewoordvoerder Jan Wiggers. De huidige routes gaan vaak over bestaande paden met haakse bochten en dat zou als saai worden ervaren. 

Om de route in de toekomst aantrekkelijk te houden voor mtb-ers, ligt er de wens deze aan te passen met bijvoorbeeld speciale 'downhills', gekenmerkt als stevige afdalingen. 'Bike only trails' moeten de toegenomen recreatiedruk in het bos het hoofd bieden en verschillende soorten recreanten uit elkaar houden.

Nieuw ontwerp

Er volgt nu een eerste onderzoek naar wat mogelijk is om tot een nieuw ontwerp te komen. Dat gebeurt onder begeleiding van Tracks & Trails, een organisatie die duurzame mountainbikeroutes opzet. De gemeente Montferland betaalt 1653 euro om dat onderzoek te laten doen. 

,,De verwachting is dat het realiseren van de route 25.000 euro kost, en dat wordt voor volgend jaar in de begroting opgenomen’’, aldus Wiggers.

Achterhoeks netwerk

Een mogelijk verbeterde route in Montferland kan onderdeel uitmaken van een Achterhoeks netwerk, waaraan de stichting Achterhoek Toerisme werkt. Het huidige netwerk Graafschap (Gorssel, Laren en Lochem) is het eerste netwerk dat geüprgrade wordt naar 'new skool'. Als Montferland deel van het netwerk gaat uitmaken, betekent dit dat de realisatie gecoördineerd wordt door het routebureau van Achterhoek Toerisme en dat mogelijk de provincie meebetaalt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers