Volledig scherm
Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer. © ANP

'Stokkum moet zelf zijn kansen grijpen'

STOKKUM - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, nummer vier op de kieslijst, was vandaag in Stokkum om te praten over de krimp. Hij vindt dat het dorp de schouders eronder moet zetten.

 ,,We moeten niet te dramatisch doen over krimp op het platteland. Het kan zomaar zijn dat door bepaalde (digitale) ontwikkelingen ineens het platteland weer interessanter wordt dan de stad. Daarom moet op het platteland niet alleen worden ingespeeld op vergrijzing, maar is het goed ook te blijven werken aan het behoud van jonge gezinnen op het platteland.'' 

Krimpdorp
Bij zijn bezoek aan Stokkum zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dit. Hij staat vierde op de landelijke CDA-lijst. Stokkum stond voor Omtzigt model als 'krimpdorp', maar van alleen pessimisme wil de politicus niets weten. 'Mensen moeten zelf de schouders er onder zetten die ambitie ook trots uitstralen.'

Leefbaarheid
Omtzigt denkt dat de tijd voorbij is dat de gemeenten en provincie het voortouw nemen om de leefbaarheid op het platteland aan te pakken. Gemeenten lopen niet meer voorop met indienen van aanvragen namens dorpen. En in het bestaande verdeelmodel spelen de steden nu eenmaal een grotere rol. Maar bij het oprichten van voorzieningen kan in wisselwerking met landelijke verenigingen voor leefbaarheid (kleine kernen, dorpshuizen) veel worden bereikt, aldus het Kamerlid. Vooral omdat hiervoor zulke plannen de anbi-status mogelijk is waarbij giften belastingvrij zijn. Ook zijn er nog wel EU-potjes voor leefbaarheid, vertelde Bouwien Rutten, die een tijd in Stokkum heeft gewoond.

Huizenprijzen tot vier of vijf ton, zoals ze in Stokkum veelal te vinden zijn, zijn voor jongeren niet op te brengen. Daarom pleit Omtzigt voor bouw van kleine huurappartementen, zoals in enkele Twentse dorpen. Het Stokkumse schoolterrein zou hierin mogelijk een rol kunnen spelen.

  1. Voetballen voor overleden Tijmen: ‘Ik denk dat hij van oor tot oor glundert door toernooi’
    PREMIUM

    Voetballen voor overleden Tijmen: ‘Ik denk dat hij van oor tot oor glundert door toernooi’

    ’s-HEERENBERG - ,,Tijmen leeft hier bij MvR voort. Dit zou hem apetrots hebben gemaakt.’’ Dion Steenbergen zegt het zonder aarzeling: de nagedachtenis aan zijn zoon die op 1 september vorig jaar na een noodlottige botsing op het voetbalveld overleed, spreekt tot meer dan de verbeelding. Het eerste internationale Tijmentoernooi op 15 juni is de volgende proeve van die beleving. En papa organiseert mee.

Liemers