Volledig scherm
Op sportpark De Meikamer in Nieuw Dijk kunnen de Sprinkhanen (groen-zwart) komend seizoen op kunstgras voetballen. © Jan Ruland van den Brink

Toch geld voor kunstgrasvelden in Nieuw-Dijk en Beek

DIDAM - Voetbalvereniging Sprinkhanen in Nieuw Dijk mag voor 3 ton een kunstgrasveld aanleggen. Voor Beek is voor de aanleg twee ton gereserveerd. 

Quote

De aanleg van het veld kan komende zomer worden aangepakt

Jeroen Rosendahl

De meerderheid van de gemeenteraad in Montferland vindt dat een toezegging uit 2014 gestand moet worden gedaan en heeft de voorgenomen bezuiniging van het college, dat het gereserveerde bedrag niet wilde uitkeren, geschrapt.

Voor Nieuw-Dijk betekent de toezegging het groene licht voor uitvoering van het dorpsplan. Voorzitter Jeroen Rosendahl van Leefbaar Nieuw-Dijk:  ,,We zijn blij dat de bezuiniging van de baan is. Voor ons is dit een heel zwaar en onlosmakelijk deel in ons dorpsplan: de aanleg van het kunstgrasveld bij Sprinkhanen. Dat veld zal ook voor allerlei andere doeleinden naast het voetbal worden gebruikt.  We kunnen nu ons complete plan in december bij de gemeente indienen en met de uitvoering beginnen.” 

Sprinkhanen zal voor september 2020 de aanleg van het veld geregeld moeten hebben. ,,We hebben de offertes al aangevraagd”, zegt Rosendahl. ,,De aanleg van het veld kan komende zomer worden aangepakt. Er staat wel wat tijdsdruk op , maar dat is prima, dat zorgt voor voortgang in onze plannen.”

Behalve aanleg van het kunstgrasveld voorziet het plan in nieuwbouw van één verenigings-accommodatie (inclusief gymzaal) ter vervanging van de huidige Meikever. Daarnaast wordt de H. Antonius van Paduakerk en de pastorie overgenomen van de Gabriëlparochie. 

Liever op echt gras

Voetbalvereniging ‘t Peeske krijgt een ton minder dan Sprinkhanen omdat de gemeente al geïnvesteerd heeft in  een proefneming met een ondergronds drainage systeem 'DrainTalent’ op het tweede veld van sportpark De Kolkstede. 

De twee ton die nu ter beschikking komt, is geoormerkt voor investering in een kunstgrasveld, ,,maar ik hoop dat daar een mouw aan te passen is”, zegt voorzitter Pascal Verberkt.  ,,Want we kiezen het liefst voor  een doorontwikkeling met de DrainTalent waarmee goede resultaten worden geboekt. Wat ons betreft ligt daar de toekomst van het voetbal. Een altijd goed bespeelbaar veld van natuurgras heeft de voorkeur boven kunstgras. Maar ik vind het een goede zet van de gemeente dat de clubs nu wel het toegezegde geld krijgen.”

Geen topsportevenementen meer

De gemeenteraad heeft wel een streep gehaald door het eigen topsportbeleid.  Montferland trekt jaarlijks een ton uit om een aansprekend topsportevenement binnen te halen. Het Nederlands kampioenschap wielrennen in 2017 was zo'n evenement maar liep uit op een financieel debacle voor de grensgemeente: er werd een verlies van ruim 4 ton geleden. De meerderheid van de raad wil geen geld meer uittrekken voor  topsportevenementen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers