Volledig scherm
© Thinkstock

Vandaag uitspraak in zaak wurgen moeder Zeddam

ZEDDAM/ ZUTPHEN - De rechter in Zutphen doet vandaag uitspraak in de zaak tegen een 48-jarige man uit Braamt die op 17 juni vorig jaar in Zeddam zijn moeder doodde. De man heeft bekend zijn 76-jarige moeder bij een ruzie uit boosheid te hebben gewurgd.

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van vier jaar en tbs met voorwaarden. Het Openbaar Ministerie wil die straf wegens doodslag. Volgens het OM is er geen bewijs dat de verdachte met voorbedachte rade handelde en ze vroeg vrijspraak voor moord.

Kussen
De man kreeg in de woning van zijn moeder ruzie met haar over de aankoop van een woning. Hij werd zo boos dat hij de keel van zijn moeder met twee handen dichtkneep. Om er zeker van te zijn dat ze echt dood was, drukte hij vervolgens nog een kussen op haar gezicht.

Razernij
„Ik was helemaal in de war en kon niet meer denken van razernij", vertelde de verdachte die met psychische problemen kampt eerder. Hij heeft Asperger en een autistische stoornis.

Een week voorafgaand aan het drama was hij, vanwege zijn problemen, een dag in een kliniek geweest. „Ik had destijds gewoon weer terug naar de kliniek moeten gaan. Dan was dit allemaal niet gebeurd. Ik heb er heel veel spijt van."

Behandeling
Volgens deskundigen is de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Dat hij behandeld moet worden, daarover is er geen verschil van mening. Wel de termijn waarop dat moet gebeuren. Volgens de officier moet de verdachte eerst een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar ondergaan.

De advocaat verzette zich niet tegen een tbs met voorwaarden maar bepleitte een onvoorwaardelijke straf gelijk aan het voorarrest. „Mijn cliënt moet zo snel mogelijk worden behandeld en hij kan begin juli terecht in De Boog in Warnsveld."

Liemers