Een toeristische trekpleister van het Montferland: De Hulzerberg. Foto ter illustratie
Volledig scherm
Een toeristische trekpleister van het Montferland: De Hulzerberg. Foto ter illustratie © Gratis

Vereniging Toerisme Montferland ter ziele

ZEDDAM - De Montferlandse Vereniging  voor Toerisme (MVT) heeft zichzelf na 60 jaar opgeheven. Het bestuur en de leden hebben geen vertrouwen in het nieuwe toeristisch platform Montferland en willen er geen deel van uitmaken.

Het besluit is het gevolg van de verstoorde verhoudingen tussen de vereniging en de gemeente. De MVT heeft tot voor kort op verzoek van de gemeente de toeristische belangen in Montferland behartigt, nadat het Achterhoeks Bureau voor Toerisme vijf jaar geleden failliet ging. De vereniging  hield de VVV in de benen, begeleidde promotie-projecten en stelde een plan voor de toekomst op.

Andere weg

Montferland heeft de aanbevelingen uit dat rapport niet overgenomen en wil met een nieuwe toeristisch platform een andere weg inslaan. ‘Bij ons bestaat er geen animo om daarin een rol te spelen', schrijft het bestuur van MVT in een brief aan haar leden. ‘Voor ons is de rol die de politiek en de wethouder hierin speelt niet betrouwbaar genoeg’. 

Aan het lijntje gehouden

Wethouder Martin Som heeft eerder aangegeven de opstelling van de vereniging te betreuren. Hij wil met een nieuwe groep met ondernemers, vertegenwoordigers van Horeca Nederland, culturele verenigingen, Natuurmonumenten, Recron, Stroombroek en de MVT verder. Hij wees een  nagekomen rekening van 90.000 euro van de MVT voor de uren die in diverse projecten zijn gestoken, van de hand. ,,We zijn aan het lijntje gehouden en worden nu afgeserveerd”,  aldus bestuurslid Marjolein Jenneskens.

Nieuw seizoen

Het nieuwe platform moet zich snel buigen over de digitale toeristische uitingen van Montferland. VVV Nederland is per 1 januari gestopt met de digitale producten. Verder maakt het platform een plan van aanpak voor het nieuwe toeristische seizoen dat in mei van start gaat. Som verwacht dat plan binnenkort aan de raad te presenteren.

Liemers