De voormalige Katja-fabriek aan de Lengelseweg in 's-Heerenberg.
Volledig scherm
De voormalige Katja-fabriek aan de Lengelseweg in 's-Heerenberg. © Google Streetview

Waar ooit katjesdrop werd gemaakt, komen nu woningen

'S-HEERENBERG - Op de plek waar ooit de beroemde katjesdrop werd geproduceerd, mogen woningen worden gebouwd. Het gemeentebestuur van Montferland wil het verzoek van de familie Fassin, de eigenaar van het oude fabrieksterrein, om er huizen te mogen bouwen, honoreren.

Het fabriekspand van Katja Fassin is in 1929-1930 gebouwd op de hoek van de Lengelseweg met de Plantsoensingel Noord in 's Heerenberg. De oude fabriek ligt nu midden in een woonwijk. Nadat de nieuwbouw van Candy Castle aan de Ulenpasweg in 1993 gereed kwam, is de productie van drop in de oude fabriek langzaam afgebouwd. De laatste tien jaar staat het gebouw leeg.

Brede school

Quote

Het is beter voor de buurt dat er woningbouw komt. Woningen trekken minder verkeer aan dan een school

Walter Gerritsen, Wethouder gemeente Montferland

De eigenaar, de familie Fassin, heeft volgens wethouder Walter Gerritsen van Montferland, al vaker aangegeven woningbouw te willen op het oude fabrieksterrein. Maar de gemeente zag meer in een brede school op die plek. Voor die brede school had ze drie locaties aangewezen. De andere twee zijn de Drieheuvelenweg en de Pastoor Galamaschool. ,,We zijn nu bezig met een verkeersonderzoek bij de Drieheuvelenweg’’, zegt Gerritsen. ,,Het is jammer dat we nu een van de drie potentiële locaties voor de school door moeten strepen. Maar het is beter voor de buurt dat er woningbouw komt aan de Lengelseweg. Woningen trekken minder verkeer aan dan een school.’’

Bovendien is er veel vraag naar huizen in 's Heerenberg. ,,Net als elders is er krapte op de woningmarkt. Er staan er maar een paar te koop, terwijl de vraag groot is’, zegt Gerritsen.

Voetbalveld

Het terrein van de oude Katja-fabriek is 7.500 vierkante meter groot. Ter vergelijking: een voetbalveld is 5.000 vierkante meter groot. Hoeveel huizen daar straks op komen, kan de wethouder nog niet vertellen. Er ligt nog geen plan. ,,We hebben de eigenaar meegegeven in overleg te gaan met de buurt en de plannen nog niet te veel uit te werken.’’

Als het aan Gerritsen ligt, komen er woningen voor starters en patiobungalows. ,,Met alles gelijkvloers, zodat ze geschikt zijn voor senioren. Naar dit type woningen is veel vraag’’, legt hij uit. Mogelijk komt er wat terug van de oude fabriek. Wat dat wordt, is nog onbekend. ,,Misschien kan de oude gevel worden behouden’’, zegt de wethouder.

Gerritsen kan nog niet vertellen wanneer de bouw begint. ,,Ik verwacht dat er in 2019 grote stappen kunnen worden gemaakt. De eigenaar steekt er veel energie in.’’

Snoep van Fascini, een bedrijf van de familie Fassin.
Volledig scherm
Snoep van Fascini, een bedrijf van de familie Fassin. © theo kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers