Volledig scherm
Het terrein van café Peeters in Braamt. © Google Streeview

Woningen op plek van café Peeters in Braamt

BRAAMT - Café en zaal Peeters aan de Langestraat in Braamt maakt plaats voor woningbouw. Eigenaar Peeters heeft een plan bij de gemeente ingediend dat voorziet in de bouw van negen woningen: vrijstaand, halfvrijstaand en een rij van vijf levensbestendige woningen. De gemeente Mobtferland wil meewerken aan de plannen maar stelt een paar voorwaarden.

In 2011 heeft Peeters al een plan ingediend om op een plek achter de zaal en het café zes woningen te kunnen bouwen. Montferland heeft de eigenaar destijds gevraagd de horeca-accommodatie in het kader van de leefbaarheid van het dorp in stand te houden als er een exploitant voor het café en de feestzaal gevonden kon worden.

Nog negen woningen

In 2013 werd het bedrijf voor vijf jaar aan een nieuwe exploitant verhuurd. Sinds vorig jaar staat de zaak leeg. Met de sloop van het pand komt er ruimte vrij voor de bouw van nog eens negen woningen naast de eerdere zes woningen waarvan er  nu twee in aanbouw zijn. Op het terrein komen ook tien parkeerplaatsen. Een hofje wordt via de Pastoor te Rielestraat bereikbaar.

De gemeente wil de uitgifte van de kavels en de bouw van de woningen strak in de hand houden door een zogeheten 'voorzienbare bouwplicht’ op te leggen. Daarin wordt bepaald wanneer  een woning moet zijn gebouwd. Als dat niet in de vastgestelde tijd gebeurt, vervalt de vergunning voor die plek en kan de gemeente  de plek aanwenden voor een andere bouwontwikkeling. 

Elders bouwen

Met de 15 woningen die er aan de Langestraat/Mariastraat komen, en negen plekken die zijn opgenomen in de dorpsvisie (rond kerk en het dorpshuis) wordt aan de geprognosticeerde woningbehoefte in het dorp tot 2030 voldaan. Alleen als er bijzondere redenen zijn kan er in deze periode nog elders worden gebouwd in Braamt. Zo kan er een uitzondering worden gemaakt voor de vrijkomende plek van de voormalige supermarkt en het voetbalveld van Sint Joris.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Voetballen voor overleden Tijmen: ‘Ik denk dat hij van oor tot oor glundert door toernooi’
    PREMIUM

    Voetballen voor overleden Tijmen: ‘Ik denk dat hij van oor tot oor glundert door toernooi’

    ’s-HEERENBERG - ,,Tijmen leeft hier bij MvR voort. Dit zou hem apetrots hebben gemaakt.’’ Dion Steenbergen zegt het zonder aarzeling: de nagedachtenis aan zijn zoon die op 1 september vorig jaar na een noodlottige botsing op het voetbalveld overleed, spreekt tot meer dan de verbeelding. Het eerste internationale Tijmentoernooi op 15 juni is de volgende proeve van die beleving. En papa organiseert mee.

Liemers