Beeld bovenaf van het Gat van Roelofs en bovenaan het gat van Heijting.
Volledig scherm
Beeld bovenaf van het Gat van Roelofs en bovenaan het gat van Heijting. © Google maps

Zandbedrijf ziet af van Raad van State na overeenstemming over uitbreiding Gat van Roelofs

DIDAM - Zandbedrijf Roelofs ziet er van af om bij de Raad van State een afwijzing van de zandwinning bij het zogenoemde Gat van Roelofs bij Nieuw-Dijk aan te vechten. Het bedrijf heeft overeenstemming bereikt met de buurt, provincie en de gemeente Montferland over de voorwaarden van een forse uitbreiding.

Het bedrijf met het hoofdkantoor in Den Ham, is al tien jaar bezig om de zandwinning ter plekke uit te breiden of een andere (recreatieve-) bestemming te geven. Plannen voor een recreatiepark met 250 bungalows sneuvelden in de economische crisis. Daarna (2014) zijn de plannen voor een verdere ontzanding die zeven tot negen jaar in beslag gaat nemen en waarbij jaarlijks tweehonderdduizend kuub zand wordt gewonnen weer op tafel gekomen. Buurtbewoners hebben zich van meet af aan verzet tegen de plannen. Na bemiddeling van raadsleden van Montferland is een langdurige impasse doorbroken.

Werkterrein wordt verplaatst

 Roelofs verplaatst het werkterrein van de zandwinning dermate dat de protesterende buurt er het minst last van heeft. Ook de omvang van de zandverwerkingsinstallatie wordt aangepast en met een hoogte van zeven meter veel minder hoog dan de 20 meter die aanvankelijk voorzien was. Of er ook overeenstemming is voor de herinrichting van het gebied als de zandwinning achter de rug is, is nog niet duidelijk. Natuurmonumenten heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de zandwinning zolang mogelijke effecten op het het grondwaterpeil goed in beeld worden gehouden.

Oud Arnhemseweg 

Met de provincie heeft het bedrijf een akkoord bereikt om de aan- en afvoer van het zand via de Oud Arnhemseweg mogelijk te maken. De route is eerder gebruikt bij de zandwinning in het gat van Heijting dat naast de toekomstige zandwinning ligt. Rest het bedrijf een rapport aan te reiken over de invulling van de omgeving waarop het bestemmingsplan kan worden gewijzigd.

De gemeente Montferland heeft een jaarlijkse financiële bijdrage bedongen van rond de 17.000 euro die Roelofs in een fonds moet storten. Dat wordt gebuikt voor toekomstige ontwikkelingen in en rond het gebied. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers