Bogen bouwen in Nieuw-Dijk.
Volledig scherm
Bogen bouwen in Nieuw-Dijk. © theo kock persfotografie

Zwarte Cross heeft invloed op de bogenroute: minder jongeren bouwen mee

NIEUW-DIJK - Het zijn er dit jaar een paar minder: de traditionele schuttersbogen die op tal van plekken in Didam, Loil, Nieuw- en Oud-Dijk bij het jaarlijkse gildefeest worden geplaatst. Oorzaak? De Zwarte Cross.

Voor het eerst in de historie valt het evenement in Lichtenvoorde samen met het schuttersfeest van de zeven verenigingen in en rond Didam.

 Met 42 ook tevreden

,,En er zijn nu wat groepen jongeren die de voorkeur geven aan de Zwarte Cross waardoor er dit jaar voor het eerst een paar bogen niet worden gebouwd", zegt  secretaris Wim Loef van de schuttersbogenroute Didam.

Maar met 42 feestelijke bogen, gebouwd door buurtschappen, vriendengroepen en de gildes als eerbetoon aan de koningen en koninginnen is Loef ook dik tevreden. 

Chocolade lollies

Dit jaar is er extra aandacht voor de kinderbogen, vijf in getal,  gebouwd door 50 kinderen. De organisatie wil investeren in de jeugd om de traditie, die vorig  jaar werd opgenomen op de  lijst immaterieel erfgoed Nederland  toekomstbestendig te maken.

,,We zorgen dat we op zaterdag een extra beloning voor de inzet van de kinderen hebben: ijsjes en grote chocolade lollies.”
Een speciale fietsroute leidt zondag en maandag langs de bogen. Jaarlijks nemen honderden fietsers aan de bogenroute deel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers