Volledig scherm
Ruby © Ellen Jetten

4-jarige hond sterft op 'gruwelijke manier' na kauwen op bot

MOLENHOEK - Alle dinobotten de winkel uit. Dat is wat Ellen Jetten uit Molenhoek wil bereiken. De 4-jarige Schapendoes Ruby overleed eerder deze maand na het kauwen op zo'n bot. „Het is een gruwelijke dood”, zegt Jetten.

Ze is niet Ruby's baasje, die is nog te verdrietig om erover te praten. „We zijn er geweest en hebben het verdriet gedeeld. Ruby komt uit een nest dat we hadden, vandaar. Haar moeder en zus zijn nog bij ons, die laatste lijkt als twee druppels water op Ruby.”

Kauwbotten
Dinobotten zijn grote kauwbotten – vandaar de naam – van varkens. Met heel veel calcium. En daar zit 'm de kneep. Varkensbotten kunnen versplinteren. Wat bij Ruby is gebeurd, is dat in haar darmkanaal calcium is achtergebleven en versteend. Dat is een soort kalkklomp geworden, waardoor de boel afgesloten is geraakt en ze overleed.

Zwolle
Jetten kwam via internet in contact met Sander Giebels uit Zwolle. Hij verloor in augustus zijn hond Buff na het kauwen op een dinobot. Ze vonden elkaar in hun missie alle dinobotten uit de schappen te krijgen. Zo is sinds donderdag de Facebooksite Stop de Dinobotten in de lucht.

Volledig scherm
Het dinobot © Ellen Jetten

Nijmegen e.o.