Volledig scherm
Met de kap van de bomen is woensdagochtend begonnen. © Theo Peeters

71 bomen bij snelfietspad Mook gekapt

MOOK - ,,Een trieste dag. Uitgerekend op boomplantdag gaat de bijl in deze bomen."

Peter Giesberts van de Mookse natuur- en milieuclub Animo was gistermiddag in mineur. Dat omdat vanaf gisterochtend 07.00 uur de kettingzagen jankten om 71 bomen tussen de nieuwe brug over de Maas en het spoortunneltje in Mook om te leggen in verband met de aanleg van het snelfietspad Cuijk-Mook.

Animo is daartegen. Stond dinsdag zelfs nog voor de rechtbank in Roermond om de kap tegen te houden. Giesbers: ,,Maar de rechter liet het maatschappelijk belang van een snelfietspad zwaarder wegen en wees ons verzoek af.”

Bezwaar

Animo had eerder al bij de gemeente bezwaar - ‘het zijn waardevolle bomen’- ingediend. De gemeente wees het bezwaar af op advies van de eigen bezwarencommissie. Dat besluit nam de gemeente (B en W) dinsdag. Dat er vrijwel meteen gekapt wordt komt omdat het broedseizoen op 15 maart begint. Vanaf dan mag er tot 15 juli, zo staat in de verordening van de gemeente zelf, niet meer gekapt worden. Daardoor zou de aanleg van het fietspad vertraagd en duurder worden.

'Het pas kunnen starten na 15 juli levert een groot risico op van vertraging en meerkosten op', aldus de gemeente. 'Dit risico vinden wij onevenredig groot - dat vindt de Bezwarencommissie ook, ThM  - in verhouding tot het te dienen belang', aldus de gemeente, die om die reden afwijkt van wat de eigen verordening voorschrijft. Naar verwachting zal het kappen van de bomen twee dagen in beslag nemen. Giesbers: ,,Er zitten bomen tussen van 80 jaar met een omvang van 3,5 meter. Zo jammer.”

Quote

Er zitten bomen tussen van 80 jaar

Peter Giesberts, Natuurorganisatie Animo
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.