Volledig scherm
De brandweer Mook actief bij het bestrijden van een brand op de Mookerhei. © Theo Peeters

‘Ambtenaren en Polen bij vrijwillige brandweer om dreigend tekort op te vangen’

MOOK - De gemeente Mook en Middelaar gaat nadrukkelijk een beroep doen op haar zestig ambtenaren om bij de vrijwillige brandweer te gaan. Ook sluit burgemeester Willem Gradissen niet uit dat in de toekomst een beroep gedaan zal worden op Polen en andere arbeidsmigranten om het dreigende tekort aan spuitgasten op te lossen. ,,Waarom niet?”, zo zegt Gradissen. ,,We moeten creatief zijn.”

Quote

Misschien zitten daar mensen bij die bij de brandweer willen

Willem Gradissen, Burgemeester Mook en Middelaar

Het probleem speelt vooral tijdens kantooruren. Steeds vaker werken brandweerlieden buiten de gemeente en zijn ze daardoor overdag niet inzetbaar.

,,Van de andere kant”, zegt Gradissen, ,,zien we dat bij de paar grotere bedrijven die we hebben, tegenwoordig driekwart van het personeel uit Oost-Europa komt. Misschien zitten daar mensen bij die bij de brandweer willen.”

Overigens is de situatie in Mook op dit moment nog niet zo acuut als in Midden-Limburg. Daar kwam al de situatie voor dat bij een uitslaande woningbrand het achttien minuten (de norm is tien minuten) duurde voordat de eerste brandweerwagen arriveerde.

De tweede kwam pas na 26 minuten. Dat kwam omdat de vereiste bezetting van zes man per wagen niet gehaald werd. De eerste wagen ging uiteindelijk toch rijden, maar met slechts vier man. 

Kwestie van tijd

Volgens Gradissen is het een kwestie van tijd voordat ook Mook in de problemen komt. ,,Limburg en Zeeland zijn de sterkst vergrijzende provincies. Daar komt nog bij dat de samenleving is veranderd. Vroeger waren mensen een leven lang bij de brandweer. Dat is niet meer zo. Mensen kiezen er op een gegeven moment voor iets anders te gaan doen en de oude getrouwen gaan met pensioen. Voordat je het weet heb je te weinig mensen.”

Op dit moment telt de Mookse brandweer zo'n twintig brandweerlieden. De laatste jaren zijn er vijf met pensioen gegaan. ,,Voor de dagsituatie zouden we er toch drie bij moeten hebben”, zegt Gradissen, die stelt dat ook de samenwerking met de buurkorpsen in de gemeenten Heumen en Berg en Dal geïntensiveerd zal worden.

Niet alle opleidingen

Overigens heeft ook de Veiligheidsregio Limburg-Noord (brandweer) een aantal maatregelen op stapel staan, zoals ‘flexibilisering van de repressieve zorg’. Dat betekent dat in de toekomst de normbezetting van zes man per brandweerwagen voor bepaalde gevallen wordt losgelaten.Ook de gedachte dat brandweerlieden ‘alleskunners’ zijn, wordt losgelaten: ze hoeven daardoor niet meer álle opleidingen te volgen. Er wordt dan meer gewerkt met specialisten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.