Begrip kweken voor Lob van Gennep lijkt kansloze missie

VEN-ZELDERHEIDE - Het zal nog een hele klus worden om de inwoners van Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek achter de plannen voor de Lob van Gennep te krijgen. Toch is de doelstelling van de stuurgroep die het plan begeleidt, bij 80 procent van de inwoners begrip kweken voor de uiteindelijke keuze. 

Volledig scherm
Aan de Elzenstraat in Middelaar is bij een waterhoogtepaal een bord erop gezet met de waterhoogte zoals die zou komen bij de Lob van Gennep als het water binnenstroomt. © Theo Peeters

Na de bijeenkomst maandagavond over Lob van Gennep in een uitpuilende De Uitkomst in Ven-Zelderheide lijkt die doelstelling een kansloze missie.

Simpel gezegd: inwoners zijn wantrouwend, willen veilig wonen en zien het niet zitten dat het water metershoog hun huizen instroomt alleen om ervoor te zorgen dat mensen in de drukker bevolkte gebieden (Den Bosch) droge voeten houden.  Waarom moeten zij de klos zijn? 

Toch zijn maatregelen nodig, bezweert de Stuurgroep Lob van Gennep met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en gemeenten. Zelfs als er niks gedaan wordt, loopt de regio nu gevaar omdat de Lob van Gennep nou eenmaal sinds jaar en dag een overloopgebied is waar het water naar toe stroomt bij hoogwater.

Nu de kans bestaat dat hoogwater vaker en extremer gaat voorkomen, is actie geboden. En ja, ook voor de mensen in Den Bosch. 

Hoe zit het met schadevergoeding?

Doemscenario van de inwoners: hogere dijken die er eventueel komen zijn alleen bedoeld om  meer water op te vangen, niet voor hun veiligheid. Het water stroomt straks - als de schuif in de dijk wordt opengezet - als een tsunami binnen.

Om maar wat te noemen. En als het water weg is, hoe zit het dan met de schadevergoeding?

Vertegenwoordigers van de stuurgroep konden slechts zeggen ‘dat niets vast staat', dat ‘de plannen met u gemaakt worden’.  Maar ook dat het de stuurgroep is die uiteindelijk beslist wat er in de Lob van Gennep gaat gebeuren. Want daar zitten mensen in die democratisch zijn gekozen. Maar iedereen mag meepraten en meedenken. 

De stuurgroep heeft een klein jaar de tijd om alle plooien glad te strijken. In de tweede helft van volgend jaar moet er een plan op tafel liggen waarop iedereen - ook de inwoners van de lob - weer op kan reageren. Dan wordt ook pas echt  duidelijk of de 80 procent wordt gehaald.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Mookenaar (43) stak 40 keer met schroevendraaier in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    Mookenaar (43) stak 40 keer met schroeven­draai­er in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    ARNHEM - Tegen een 42-jarige man uit Mook is in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Mookenaar zijn ex-vriendin, haar moeder en haar stiefvader proberen te vermoorden in hun woning in Arnhem. Daarbij stak hij zijn ex tien keer met een schroevendraaier. Haar ouders die de dochter te hulp schoten kregen ieder ook vijftien steken met het gereedschap.

Nijmegen e.o.