Volledig scherm
Jachthaven de Driesen, de rechter heeft geoordeeld: het bestuur staat op een zijspoor. © Theo Peeters

Bestuur watersportstichting Middelaar door rechter geschorst

MIDDELAAR/PLASMOLEN - Het bestuur van stichting Waterrecreatie de Driesen in Middelaar is door de rechtbank Limburg op een zijspoor gezet. De bestuursleden zijn met ingang van 1 februari geschorst en moeten hun taken aan een nieuw interim-bestuur overdragen.

 ,,Een onbegrijpelijke uitspraak”, vindt Willem Jan van Hoogstraten, bestuurslid van en advocaat voor de stichting. Helemaal omdat in dat door de rechtbank benoemde interim-bestuur vertegenwoordigers van de tegenpartij zijn benoemd.

Het rommelt al even in de jachthaven.  Eerst lag de havenmeester in de clinch met het bestuur omdat hij zich onheus behandeld voelde. Daarna kwam de watersportvereniging die van de haven gebruik maakt met klachten - het bestuur communiceerde niet -  en oordeelde de exploitant van het restaurant dat de bestuursleden niet capabel zijn. 

De rechter ging daarin mee: er is sprake van van verstoorde verhoudingen en dat valt de stichting te verwijten, is het oordeel. De stichting heeft bovendien nagelaten deugdelijke notulen te maken en is ondanks herhaald verzoek niet ingegaan op verzoeken tot overleg. Het is Van Hoogstraten een raadsel waarop de rechter zijn uitspraak baseert. 

Omdat de haven toch door moet, zijn de interim-bestuurders aangesteld. Wat Van Hoogstraten steekt is dat dat nieuwe bestuur bestaat uit leden van ‘de tegenpartij’,  mensen van de watersportvereniging die lijnrecht tegenover het huidige bestuur staan. Om belangenverstrengeling te voorkomen moeten zij wel hun (bestuurs)lidmaatschap van de watersportvereniging opzeggen.  Beide partijen moeten wat de rechtbank betreft op zoek naar een deskundige die onderzoekt wat er fout is gegaan. Daarbij wordt gekeken of er sprake is van ‘onrechtmatig handelen en financieel wanbeheer’. 

Meest logische optie

Of het tot het aanstellen van een deskundige komt, is nog maar de vraag. De kosten van zo’n deskundige en het onderzoek dat hij of zij moet uitvoeren kunnen flink oplopen en hetzelfde geldt voor de proceskosten mocht het daarna tot een vervolg van de rechtszaak komen. Meest logische optie is dat voor- en tegenstanders tot een vergelijk komen en de zaak de zaak laten.  Dat zou betekenen dat de bestuursleden definitief opstappen en de interim-bestuurders blijvertjes zijn.  Precies wat de havenmeester, de watersportvereniging en de exploitant van het restaurant van de haven willen. 

Van Hoogstraten wil daar niet op vooruit lopen maar uit wel kritiek op de rechtsgang: ,,De rechter heeft zich er makkelijk vanaf gemaakt door ons in een onmogelijke positie te brengen.” 

Havenmeester Jan de Vaan, die de bal aan het rollen bracht, is blij met de uitspraak. Hij was door alle toestanden - hij werd in zijn ogen door het bestuur beschuldigd van fraude -  niet in staat te werken en kreeg daarna steun van de restaurantexploitant en de watersportvereniging. Na het aantreden van het interimbestuur gaat hij weer aan de slag.  ,,De uitspraak van de rechter is voor mij een cadeautje.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Mookenaar (43) stak 40 keer met schroevendraaier in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    Mookenaar (43) stak 40 keer met schroeven­draai­er in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    ARNHEM - Tegen een 42-jarige man uit Mook is in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Mookenaar zijn ex-vriendin, haar moeder en haar stiefvader proberen te vermoorden in hun woning in Arnhem. Daarbij stak hij zijn ex tien keer met een schroevendraaier. Haar ouders die de dochter te hulp schoten kregen ieder ook vijftien steken met het gereedschap.

Nijmegen e.o.