Volledig scherm
De kruising op de Middelweg en Ringbaan in Molenhoek is gevaarlijk voor fietsers omdat veel auto’s het verplichte stopbord negeren. © Theo Peeters

Dit jaar nog komt er een plan voor de lastige kruising van het snelfietspad in Molenhoek

MOLENHOEK - Nog dit jaar moet er een plan liggen om het stukje waar het snelfietspad in Molenhoek de Ringbaan kruist, veiliger te maken. Ook al zijn de klachten volgens  de gemeente Mook en Middelaar afgenomen, de situatie is nog altijd verre van ideaal.

Het MaasWaalpad maakt deel uit van de snelle fietsverbinding die, als de overgang over het Maas-Waalkanaal klaar is, van Cuijk naar Nijmegen loopt. Het deel tot en met Molenhoek is klaar. In Molenhoek kruist het fietspad de Ringbaan. Auto's moeten daar helemaal stoppen voor zij verder rijden, maar dat gebeurt nauwelijks. In de loop van het eerste jaar werden er enkele fietsers aangereden. ‘Geen ernstige ongevallen', aldus de gemeente.

Enquête 

Onlangs vroeg de Dorpsraad Molenhoek in een enquête de Molenhoekers naar verkeersonveilige situaties in het dorp. Daar stond de kruising met het snelfietspad op één. De Ringbaan, waarover het MaasWaalpad komt, is een veelgebruikte weg, mede omdat deze aansluit op de Rijlaan, de weg door het bos naar Groesbeek.

Hoe de gemeente de kruising precies veiliger wil maken is nog niet duidelijk. Wel staat, aldus een antwoord op vragen van de Gelderlander, vast dat het gaat om ‘attentieverhoging en het terugdringen van de snelheid van auto’s’. Voorstellen daarover komen straks in het nog op te stellen Mobiliteitsplan van de gemeente. 

Aantal klachten afgenomen

In een reactie laat de gemeente ook weten dat het aantal klachten over de kruising het afgelopen jaar is afgenomen. Op het gemeentehuis is de indruk dat gebruikers er meer aan gewend beginnen te raken. 

In augustus van het vorig jaar nam wethouder Geertjan Wienhoven zelf nog poolshoogte. Hij turfde het aantal automobilisten dat zich niet aan de regels hield en schrok zich een ongeluk. ,,Het is schrikbarend hoeveel automobilisten dat stopbord negeren. Onbegrijpelijk dat ze zo de veiligheid van de fietsers aan hun laars lappen", zei hij toen. 

Komende week hebben vertegenwoordigers van de Dorpsraad Molenhoek een gesprek met de gemeente over de verkeersveiligheid in het dorp. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.