Vanwege het coronavirus mag er niet in groepen worden rondgehangen, ook niet op de beoogde hangplek in Molenhoek. Nog niet.
Volledig scherm
Vanwege het coronavirus mag er niet in groepen worden rondgehangen, ook niet op de beoogde hangplek in Molenhoek. Nog niet. © DG

Drank- en drugsgebruik in Molenhoek, en dan moet de hangplek nog komen

MOLENHOEK - Een brief die burgemeester Willem Gradisen van Mook en Middelaar vorige week schreef aan jongeren die het afgelopen jaar voor overlast hebben gezorgd, is niet lekker gevallen bij Ton Bader uit Molenhoek.

Ton Bader heeft er niets op tegen dat jongeren worden aangesproken op hun gedrag. Wel dat de burgemeester de jeugd zijn kant op stuurt, naar een hangplek in ‘de kuil’ bij het Lierdal. Hij woont er in de buurt en zegt dat hij en tal van zijn buurtgenoten daar niet op zitten te wachten.  Ook al is de kuil nu nog geen officiële hangplek, overlast is er volgens hem wel. 

,,We hebben al een paar jaar veel overlast van jongeren die hier komen. En dan wil de gemeente dat met een jongerenontmoetingsplaats, een container waar ze terecht kunnen, ook nog faciliteren. Daar zijn we  zwaar op tegen.” 

Quote

Het klopt dat er in het verleden overlast is geweest. Het is mij niet bekend dat er drugs wordt gedeald. Ik sluit dat ook niet uit

Willem Gradisen, Burgemeester Mook en Middelaar

Volgens de inwoner van Molenhoek wordt er namelijk al drugs gedeald, is er sprake van drankmisbruik en zijn er feestjes tot diep in de nacht. De vrees is dat het met de komst van de container alleen maar erger wordt. 

‘Wij zitten met de gebakken peren’

Er staan al voetbaldoeltjes, een basketbalpaal, prullenbakken en bankjes. De container had er ook moeten staan maar de buurt diende een bezwaar in bij de gemeentelijke bezwarencommissie en kreeg gelijk. Volgens het bestemmingsplan mocht dat niet. Maar ja, bestemmingsplannen kun je wijzigen. ,,De gemeente wil per se de jongeren centraliseren, zodat ze elders geen overlast meer veroorzaken. Wij zitten met de gebakken peren.” 

Ook Rob Wijnhoven van het nabij gelegen Lierdal Sportcenter ervaart overlast. ,,Het gaat om jongeren met scooters en auto’s die overal lak aan hebben. Er wordt geblowd, gedronken en lachgas gebruikt.” 

Quote

Jongeren horen bij de samenle­ving, de openbare ruimte is van iedereen

Willem Gradisen, Burgemeester Mook en Middelaar

Toch is hij niet faliekant tegen een plek voor jongeren. ,,Ik ben niet negatief over jongeren, ik wil wel faciliteren. Turn het hele terrein om naar een actief sportveld. Een ontmoetingsplek voor ouderen en jongeren. Ook voor 16- en 17-jarigen. Maar je mag er niet roken en drinken.” 

Volgens burgemeester Gradisen klopt het dat het plan nog steeds is om er een container neer te zetten. ,,Maar het definitieve besluit moet worden genomen door de gemeenteraad. Dit zijn altijd gevoelige onderwerpen. Het klopt dat er in het verleden overlast is geweest. Het is mij niet bekend dat er drugs wordt gedeald. Ik sluit dat ook niet uit.”

‘Jongeren horen bij de samenleving’

Feit is, zegt Gradisen, dat politie en handhavers er voortaan ‘veel korter op zitten'. ,,Al wil dat ook niet zeggen dat we jongeren die de fout in gaan meteen in hun nekvel kunnen pakken. Jongeren horen bij de samenleving, de openbare ruimte is van iedereen. Ik snap dat als je daadwerkelijk last ervaart, dat dat uitermate vervelend is. Maar jongeren worden op hun gedrag aangesproken.” 

Wanneer de politiek erover moet besluiten, is nog niet duidelijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.