Volledig scherm
Mimi en Piet van Eekelen op de duofiets. © Theo Peeters

Duofiets is populair in Molenhoek: Veertig ritjes binnen twee maanden

MOLENHOEK - De duofiets is een succes in Mook, Middelaar en Molenhoek. Met het rijwiel kunnen mensen die ziek of slecht ter been zijn samen met een maatje een tocht maken. De duofiets werd in de eerste twee maanden veertig keer uitgeleend. 

,,Dat aantal overtreft onze verwachtingen”, zegt Mimi van Eekelen. Zij zorgde er samen met Piet van Eekelen en Bert Janssen van de Algemene Hulpdienst Mook, Molenhoek en Middelaar voor dat de duofiets met sponsorgeld kon worden aangeschaft. ,,Mensen die de fiets een dagdeel lenen, komen vaak enthousiast terug. Er zijn al inwoners die we als vaste klant beschouwen. Er hebben zich vrijwilligers aangemeld als chauffeur, maar de praktijk is dat mensen meestal zelf een maatje meenemen.”

Inwoners die een tocht op de duofiets maken, betalen een vrijwillige bijdrage. ,,Het gaat ons niet om het geld”, zegt Van Eekelen. ,,Onze insteek is altijd geweest dat ook mensen die weinig in de portemonnee hebben de fiets kunnen lenen. Het enige wat voor ons telt, is dat mensen die niet meer kunnen of durven te fietsen, dat toch doen.” 

Kandinsky

Quote

De duofiets geeft mensen die aan huis gekluis­terd zijn de kans om af en toe lekker buiten te zijn.

Jan Klein Gunnewiek , Hoofdbestuurder van de duofiets

Exact een jaar geleden werd het idee geboren om een duofiets aan te schaffen voor Mook, Middelaar en Molenhoek. Op het rijwiel zitten twee mensen naast elkaar achter het stuur. ,,We hebben plaatsen als Beek en Millingen bezocht waar al een duofiets reed en hoorden daar goede verhalen. We wisten niet of ons idee ook in onze regio zou aanslaan.” De benodigde 8000 euro was dankzij sponsoring snel binnen. Nu is er ook een - gratis - winterstalling gevonden. Binnenkort komt het rijwiel te staan bij het Kandinsky College in Molenhoek. ,,Die school doet veel aan sport en misschien komt er op termijn een wisselwerking met leerlingen die als maatje een stuk willen fietsen.” 

Een van de mensen die de nieuwe duofiets al meermalen huurde, is Jan Klein Gunnewiek (66) uit Molenhoek. Hij noemt het rijwiel ‘het ei van Columbus’ en deed er jaren geleden in Groenlo al ervaring mee op toen hij samen met zijn ernstig zieke broer ritjes maakte. ,,Dan zaten we naast elkaar op de fiets en hadden we echt fijne gesprekken.” De afgelopen twee maanden maakte hij - hoofdbestuurder - met een vriend vanuit Molenhoek tot nu toe vijf ritten. ,,De duofiets geeft mensen die aan huis gekluisterd zijn de kans om af en toe lekker buiten te zijn. Zo'n ritje werkt ontspannend. En dat geldt ook voor hun mantelzorgers. Ook voor hen is zo'n fiets een uitkomst.” 

De fiets is vanaf maart weer te reserveren via: ahdmmm.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.