Volledig scherm
Jachtslot Mookerheide. © Erik van 't Hullenaar

Gedoe over veiling Jachtslot: 'Spullen verkocht die nooit verkocht mochten worden'

MOLENHOEK - Kroonluchters, spiegels, gordijnen en een Mercedes G Klasse: op bijna het hele interieur van Jachtslot de Mookerheide kon je bieden. Maar er zijn spullen verkocht die nooit verkocht hadden mogen worden, zegt erfgoedvereniging Heemschut. 

Onzin, zegt Hennie van Hout. ,,Welke idioot heeft dat bedacht?’’ De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoekt de zaak.

Onzorgvuldig

Dertig jaar zat er een horecabedrijf van Van Hout in het Jachtslot, maar dat bedrijf is vertrokken. Eigenaar Natuurmonumenten heeft namelijk andere plannen met het gebouw. De inventaris van het horecabedrijf werd geveild, maar dat is behoorlijk onzorgvuldig verlopen, stelt Heemschut. Er zaten namelijk spullen bij die bij het historische gebouw horen, zoals kroonluchters en schilderijen.

,,Een aantal lampen is ontworpen voor het gebouw. Die maken dus deel uit van het rijksmonument’’, zegt directeur Karel Loeff. Het is te laat die spullen nu alsnog te behouden: de veiling is dinsdag 2 mei gesloten.

Illegaal

Mogelijk was de verkoop van sommige spullen illegaal, omdat die bijvoorbeeld nagelvast aan het pand zaten. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoekt dat nu. Burgemeester Willem Gradisen van Mook en Middelaar weet dus nog niet of hij moet ingrijpen.

,,We moeten wel eerst weten of er ook daadwerkelijk iets stouts gedaan is. We zouden nog een een reactie krijgen van de Rijksdienst. Daar moeten ze niet te lang mee wachten, anders is het helemaal mosterd na de maaltijd’’, zegt Gradisen. Bovendien is het een zaak tussen eigenaar en exploitant, zegt hij.

De Rijksdienst was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Persoonlijk gekocht

Volledig scherm
De inventaris van het jachtslot werd geveild. © Troostwijk/ PR

Volgens Fons Mandigers van eigenaar Natuurmonumenten is er niets aan de hand. ,,Voor de veiling zijn we met een aantal deskundigen verschillende keren door het pand gelopen. Het zijn de spullen van Hennie van Hout van het Jachtslot, hij had het recht ze te verkopen.’’

Dat vindt Hennie van Hout dus ook. ,,Zeg maar dat Heemschut er helemaal geen verstand van heeft. Nul. Die kroonluchters? Allemaal persoonlijk gekocht. Toen ik hier kwam, was de kapel een wit gesausde ruimte met tl-balken. Ik heb het juist zo origineel mogelijk gemaakt, en heb nu gezegd: alles wat origineel was, blijft staan.’’

  1. Mookenaar (43) stak 40 keer met schroevendraaier in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    Mookenaar (43) stak 40 keer met schroeven­draai­er in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    ARNHEM - Tegen een 42-jarige man uit Mook is in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Mookenaar zijn ex-vriendin, haar moeder en haar stiefvader proberen te vermoorden in hun woning in Arnhem. Daarbij stak hij zijn ex tien keer met een schroevendraaier. Haar ouders die de dochter te hulp schoten kregen ieder ook vijftien steken met het gereedschap.

Nijmegen e.o.