Volledig scherm
De broers Job (links) en Sjoerd Arts van Bakkerij Arts in Ottersum met het Moocks Raampje. Sinds kort ook voor thuis. © Theo Peeters

Het Moocks Raampje: legende verpakt in een koekje, voor thuis

MOOK - Het Moocks Raampje kreeg je al bij een kop koffie in horecazaken in  de gemeente Mook en Middelaar,  maar het koekje kan nu ook thuis worden genuttigd. Stichting Huys te Mook, die de Mookse geschiedenis levend wil houden, heeft het koekje ‘gelanceerd in de consumentenmarkt’. Het is verkrijgbaar bij de supermarkten. Bakker Sjoerd Arts uit Ottersum maakt ze. 

Wat die consument krijgt? ,,Zonder te veel prijs te geven, het is een roomboterkoekje met specifieke kruiden in de vorm van een gotisch raam”, zegt Arts. Hij maakt meer streekproducten, ook de Maasduiner Stoet en het Duvelsbrood.  Maar de bakker geeft aan ook specialist te zijn op een ander gebied: ,,We zijn de meest noordelijke Limburgse vlaaienbakker.” 

Slag om de Mookerheide

De achterliggende legende gaat terug naar de tijd rond de Slag om de Mookerheide (1574). De pastoor zou door het raam in de kerk brood aan vluchtelingen hebben uitgedeeld. In het toeristenseizoen bakt Arts er honderden per maand. Wat hem betreft mag dat het hele jaar door.

Theo van Brunschot van Huys te Mook heeft zelfs een exact jaartal van wanneer de pastoor tot zijn goede daad kwam. ,,Dat was in 1567. Zeventig protestantse gezinnen werden uit Nijmegen verbannen en vluchtten naar het zuiden. De stoet kwam langs de kerk en de katholieke pastoor hielp ze.”

De stichting heeft geen doelstelling wat het  aantal te verkopen koekjes betreft. ,,We willen dat mensen het verhaal doorvertellen als onderdeel van ons cultuur-historisch erfgoed. Daar gaat het voor ons om.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.