Kappers in Rijk van Nijmegen zien coronatoeslag niet zitten
MOOK - De meeste kappers heffen geen extra toeslag voor de kosten die zij moeten maken om het coronavirus te weren uit hun zaken. Klanten moeten daar niet de dupe van worden, vinden ze. Sinds de salons weer open zijn, loopt het storm en merken de kappers nog dagelijks dat ze wekenlang stil hebben gelegen.
Delen per e-mail
Er wordt geknipt, met én zonder mondkapje.
,,Het is echt een gekkenhuis”, zegt Anne Willems van Haarmode André in Mook. ,,Het was de afgelopen weken flink aanpoten. En dat is het nog steeds.”
De salon is op werkdagen open van acht tot acht om de grote drukte te tackelen. ,,Anders krijg je het niet rond. Wij blijven wel op de maandagen gesloten. Je moet je lijf ook een keer rust geven.”
Het is niet eerlijk om klanten met extra kosten op te zadelen. Niet iedereen heeft het even breed
Mondkapje en plexiglas
De kappers werken over het algemeen met mondkapjes en er zijn tal van andere maatregelen getroffen. ,,Wij hebben ook plastic shields, maar dat werkt totaal niet.” De plexiglas gezichtsbeschermers kunnen met een band achter het hoofd vastgemaakt worden.
,,Probleem is dat ze beslaan. Maar als klanten het per se willen, zetten we ze op.” Snotterende klanten worden buiten gehouden. Al bij het maken van afspraken worden zij daarop gewezen. Een ‘coronatoeslag’ kent Haarmode André niet. ,,Het is niet eerlijk om klanten met extra kosten op te zadelen. Niet iedereen heeft het even breed.”
Heel veel mannen zagen er niet meer uit. Ze hebben keurig gewacht tot ik weer open ging. Ik draai ook extra uren
Weg met dat coronakapsel
Druk is het volgens Mandy Heijnen van kapsalon Haarfijn in Groesbeek ook in haar salon. ,,Het lijkt wel december. Mensen zijn razend enthousiast dat ze weer mogen komen en van hun coronakapsel af kunnen.”
De zaak is helemaal coronaproof. Met plexiglas schermen bij de kassa, tussen de stoelen en de wastafels. ,,Mijn man is heel handig", zegt Heijnen, die uiteraard ontsmettingsmiddelen voor de klanten klaar heeft staan. Zelf draagt ze tijdens het knippen een mondkapje. ,,Ik heb ook shields liggen, maar die hebben we nog niet gebruikt.”
1,35 euro voor een mondkapje
Klanten kunnen, als ze dat willen, ook een mondkapje krijgen. ,,Voor 1,35 euro, dat is de kostprijs.” Een extra ‘coronatoeslag’ heft ze niet.
Ondanks alle maatregelen en extra werk tussendoor: stoelen, gereedschap en deurklinken moeten telkens worden ontsmet. ,,Ik heb ook veel meer was. Na gebruik wordt iedere kapmantel gewassen. We zitten al weken te wachten op wegwerpkapmantels. We staan op de wachtlijst, er is niet aan te komen.”
Geen mondkapje, de bril beslaat
Druk is het ook bij Arno's Haarmode in Millingen aan de Rijn. Arno Vermeulen is herenkapper. ,,Heel veel mannen zagen er niet meer uit. Ze hebben keurig gewacht tot ik weer open ging. Ik draai ook extra uren.”
Tal van maatregelen heeft hij genomen om het virus buiten de deur te houden maar een mondkapje draagt hij niet. Dat is ook niet verplicht, zegt hij. Bovendien krijgt hij geen adem als hij het ding draagt. ,,En mijn bril beslaat.”
Dat kun je als kapper niet hebben. Klanten dragen ook geen mondkapje", zegt hij. ,,Mensen die maar een beetje verkouden zijn, weiger ik.”
Geen coronatoeslag
Ondanks de aanschaf van desinfectiemiddelen, stickers en een plexiglas scherm bij de kassa, heeft hij geen coronatoeslag geïntroduceerd. ,,Ik zorg voor de veiligheid van mezelf en van mijn klanten. Als ik daar extra geld voor moet vragen, dan was de prijsstelling van tevoren al niet goed. Je moet op de lange termijn kijken: dit virus hebben we nog wel even. Als je de investering over een langere tijd uitsmeert, valt het wel mee.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mountainbiken in het bos? Kies voor een doordeweekse dag
GROESBEEK Ga vooral niet in het weekend in het bos mountainbiken, kies voor een doordeweekse dag. Dat advies geeft Alex Peters, voorzitter van MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen, nadat het parcours in de Groesbeekse bossen zaterdag en zondag compleet volstroomde. -
Pastoor Miedema verhuist van regio Leunen naar kop van Noord-Limburg
Pastoor Theo Miedema vertrekt uit de parochies Leunen, Veulen en Heide. Op 1 januari wordt hij pastoor in de kop van Noord-Limburg. -
Inwoners Mook willen vuurwerkverbod: 67 procent ‘zeer positief’
MOOK - Inwoners van Mook en Middelaar staan overwegend positief tegen een vuurwerkverbod in hun gemeente. Dat blijkt uit reacties op het burgerpanel in Mook en Middelaar, een onafhankelijk platform waar inwoners hun mening kwijt kunnen over actuele onderwerpen. -
Aantal miljonairs in Rijk van Nijmegen neemt toe
GROESBEEK/ MALDEN/ MOOK - Het aantal miljonairs in de drie gemeenten in het Rijk van Nijmegen - Heumen, Berg en Dal en Mook en Middelaar - is iets gegroeid. Berg en Dal telt de meeste, maar Mook en Middelaar is procentueel de koploper. -
PREMIUM
‘Nieuwe rijksweg’ als donkere wolk boven Mook: dwars door de Heumense Schans?
MOLENHOEK / MOOK - Komt er een weg door natuurgebied Heumense Schans in Mook? Die kans bestaat: er wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Een meerderheid van de Mook en Middelaarse politiek is voor zo’n onderzoek.
-
OPROEP Wie heeft het mooiste kersthuis? Nomineren kan hier!
Door de coronamaatregelen zitten we allemaal meer thuis. Met de feestdagen in aantocht tovert menigeen zijn of haar huis om in kerstsferen. De Gelderlander is op zoek naar de meest bijzondere versieringen, binnen of buitenshuis. Heb jij het mooiste kersthuis van het land? Of prachtige verlichting? Een speciale boom? Of ken je iemand die je wil nomineren? -
Meer inwoners Rijk van Nijmegen, minder immigratie
RIJK VAN NIJMEGEN - Het aantal inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Heumen en Mook en Middelaar is iets toegenomen. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS. -
PREMIUM
Warm huis in Mook dankzij ‘rioolverwarming’?
MOOK - Water dat na een warm bad wordt weggespoeld via de riolering kan in de toekomst in Mook en Middelaar mogelijk worden gebruikt voor verwarming van huizen. De gemeente wil die alternatieve energiebron onderzoeken bij nieuwbouwprojecten. Riothermie is de naam van de methode.
7 reacties
Martin
Aug
Jaap
elco
elco