De Millingse kaper Arno Vermeulen draait extra uren.
Volledig scherm
De Millingse kaper Arno Vermeulen draait extra uren. © Foto: Bert Beelen

Kappers in Rijk van Nijmegen zien coronatoeslag niet zitten

MOOK - De meeste kappers heffen geen extra toeslag voor de kosten die zij moeten maken om het coronavirus te weren uit hun zaken. Klanten moeten daar niet de dupe van worden, vinden ze. Sinds de salons weer open zijn, loopt het storm en merken de kappers nog dagelijks dat ze wekenlang stil hebben gelegen. 

Er wordt geknipt, met én zonder mondkapje. 

,,Het is echt een gekkenhuis”, zegt Anne Willems van Haarmode André in Mook. ,,Het was de afgelopen weken flink aanpoten. En dat is het nog steeds.” 

De salon is op werkdagen open van acht tot acht om de grote drukte te tackelen. ,,Anders krijg je het niet rond. Wij blijven wel op de maandagen gesloten. Je moet je lijf ook een keer rust geven.”

Quote

Het is niet eerlijk om klanten met extra kosten op te zadelen. Niet iedereen heeft het even breed

Anne Willems, Haarmode André

Mondkapje en plexiglas

De kappers werken over het algemeen met mondkapjes en er zijn tal van andere maatregelen getroffen. ,,Wij hebben ook plastic shields, maar dat werkt totaal niet.” De plexiglas gezichtsbeschermers kunnen met een band achter het hoofd vastgemaakt worden. 

,,Probleem is dat ze beslaan. Maar als klanten het per se willen, zetten we ze op.” Snotterende klanten worden buiten gehouden. Al bij het maken van afspraken worden zij daarop gewezen. Een ‘coronatoeslag’ kent Haarmode André niet. ,,Het is niet eerlijk om klanten met extra kosten op te zadelen. Niet iedereen heeft het even breed.”

Quote

Heel veel mannen zagen er niet meer uit. Ze hebben keurig gewacht tot ik weer open ging. Ik draai ook extra uren

Arno Vermeulen, Kapper

Weg met dat coronakapsel

Druk is het volgens Mandy Heijnen van kapsalon Haarfijn in Groesbeek ook in haar salon. ,,Het lijkt wel december. Mensen zijn razend enthousiast dat ze weer mogen komen en van hun coronakapsel af kunnen.”  

De zaak is helemaal coronaproof. Met plexiglas schermen bij de kassa, tussen de stoelen en de wastafels. ,,Mijn man is heel handig", zegt Heijnen, die uiteraard ontsmettingsmiddelen voor de klanten klaar heeft staan. Zelf draagt ze tijdens het knippen een mondkapje. ,,Ik heb ook shields liggen, maar die hebben we nog niet gebruikt.” 

1,35 euro voor een mondkapje

Klanten kunnen, als ze dat willen, ook een mondkapje krijgen. ,,Voor 1,35 euro, dat is de kostprijs.” Een extra ‘coronatoeslag’ heft ze niet.  

Ondanks alle maatregelen en extra werk tussendoor: stoelen,  gereedschap en deurklinken moeten telkens worden ontsmet. ,,Ik heb ook veel meer was. Na gebruik wordt iedere kapmantel gewassen.  We zitten al weken te wachten op wegwerpkapmantels. We staan op de wachtlijst, er is niet aan te komen.”

Geen mondkapje, de bril beslaat

Druk is het ook bij Arno's Haarmode in Millingen aan de Rijn. Arno Vermeulen is herenkapper. ,,Heel veel mannen zagen er niet meer uit. Ze hebben keurig gewacht tot ik weer open ging. Ik draai ook extra uren.”

Tal van maatregelen heeft hij genomen om het virus buiten de deur te houden maar een mondkapje draagt hij niet. Dat is ook niet verplicht, zegt hij. Bovendien krijgt hij geen adem als hij het ding draagt. ,,En mijn bril beslaat.” 

Dat kun je als kapper niet hebben. Klanten dragen ook geen mondkapje", zegt hij. ,,Mensen die maar een beetje verkouden zijn, weiger ik.”

Geen coronatoeslag

Ondanks de aanschaf van desinfectiemiddelen, stickers en een plexiglas scherm bij de kassa, heeft hij geen coronatoeslag geïntroduceerd. ,,Ik zorg voor de veiligheid van mezelf en van mijn klanten. Als ik daar extra geld voor moet vragen, dan was de prijsstelling van tevoren al niet goed. Je moet op de lange termijn kijken: dit virus hebben we nog wel even. Als je de investering over een langere tijd uitsmeert, valt het wel mee.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.