Volledig scherm
Mook en Middelaar was de enige gemeente in de regio met een kerstboomverbranding. © Flip Franssen

Kerstboomverbranding in Mook, de laatste keer?

MOOK - Stikstofproblemen, uitstoot van kooldioxide. Kun je het in een tijd waarin milieuproblematiek bovenaan de agenda staat,  nog wel maken om kerstbomen te verbranden? Of is het in Mook, waar de bomen zaterdag bij scouting Don Bosco een vreugdevuur vormden,  in 2021 definitief afgelopen? 

Als het aan Peter Giesberts van de Mookse natuur- en milieuclub Animo ligt wel. ,,In de supermarkt hing een aankondiging dat de kerstboomverbranding eraan zat te komen. Ik heb er een papiertje onder gehangen met de vraag of we niet iets creatievers kunnen bedenken. Het is niet meer van deze tijd om in een natuurgebied fikkie te stoken. Al snap ik dat er een heleboel mensen zijn die zich afvragen waar ik me mee bemoei.”

Quote

Voor een kerstboom­ver­bran­ding geldt hetzelfde als voor knalvuur­werk: het is niet meer van deze tijd

Fred van Santwijk, fractievoorzitter GroenLinks Mook en Middelaar

‘We gaan er niet verder mee’

Wat Fred van Santwijk, fractievoorzitter GroenLinks in Mook en Middelaar, betreft ‘gaan we er niet verder mee’.  ,,Er was al een vergunning afgegeven, het was te laat om in te grijpen. Voor een kerstboomverbranding geldt hetzelfde als voor knalvuurwerk: het is niet meer van deze tijd.

We gaan dit in ieder geval in de politiek aankaarten. Het is een jeugdfeest, we willen kijken of we daar op een andere manier vorm aan kunnen geven. Met een rol voor de scouting, maar niet meer met een verbranding vlakbij een natuurgebied.” 

Eerder liet Jakelien Willems van Jeugd- en Jongerenwerk Mook (de organisator) weten dat ‘kerstboomverbranding en milieu’ in Mook niet echt een item was. Voor de mensen die bij de verbranding aanwezig waren, vormden de vlammen als vanouds een mooi schouwspel. Slecht voor het milieu of niet.  

Volledig scherm
© Flip Franssen
  1. Mookenaar (43) stak 40 keer met schroevendraaier in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    Mookenaar (43) stak 40 keer met schroeven­draai­er in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    ARNHEM - Tegen een 42-jarige man uit Mook is in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Mookenaar zijn ex-vriendin, haar moeder en haar stiefvader proberen te vermoorden in hun woning in Arnhem. Daarbij stak hij zijn ex tien keer met een schroevendraaier. Haar ouders die de dochter te hulp schoten kregen ieder ook vijftien steken met het gereedschap.

Nijmegen e.o.