De zaal puilde uit. Ettelijke honderden mensen kwamen naar Trefpunt Milsbeek om hun zorg te uiten.
Volledig scherm
De zaal puilde uit. Ettelijke honderden mensen kwamen naar Trefpunt Milsbeek om hun zorg te uiten. © Theo Peeters

Lob van Gennep: Milsbeek slaat met de vuist op tafel

MILSBEEK - Milsbeek en omgeving heeft donderdagavond met de vuist op tafel geslagen. Geen schuif in de dijk die open gezet kan worden om het gebied, de Lob van Gennep genoemd, blank te zetten bij extreem hoog water in de Maas.

Die eis kwam op tafel tijdens een door ettelijke honderden mensen bijgewoonde bijeenkomst in Trefpunt Milsbeek (dorpshuis) waar de Stuurgroep Lob van Gennep kwam uitleggen dat er eigenlijk nog helemaal geen definitief plan is. De richting wordt pas in juni volgend jaar gekozen.

Gezien de enorme belangstelling zal de stuurgroep, zo liet dijkgraaf en stuurgroepvoorzitter Patrick van den Broek weten, in november voor een informatiebijeenkomst in Milsbeek terugkomen. Want lang niet alle vragen konden gesteld worden.

Drempels

De bewoners stemmen wel in met het op wettelijke hoogte brengen van de Maasdijken. Want het weer wordt extremer en de kans op hoger water dus ook. Maar dan zonder schuif maar met drempels (verlaagde stukken) zodat bij  dat extreme hoog water -  kans: eens in de 300 jaar - de natuur en niet een mensenhand het water de Lob in laat. In beide gevallen overigens kunnen de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek onder water komen te staan.

Ze werden min of meer op hun wenken bediend, want de stuurgroep blijkt nu veel meer varianten te willen gaan onderzoeken. Ook die van de drempels  - ooit als variant juist geschrapt  maar nu weer terug - maar ook het omdijken van de dorpen of alleen die gebieden gebruiken waar niemand woont.

Schade

Heikel punt blijft de vergoeding van de schade. Weliswaar is er een wettelijke regeling, maar daar heeft Milsbeek weinig vertrouwen in. ,,Kijk maar hoe dat in Groningen gaat", riep de zaal. Boosheid was er ook: ,,Er wordt wel ecologisch onderzoek gedaan naar allerlei diertjes, maar niet naar wat het voor de mensen betekent."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. #coronahulp: Tijd zat voor een potje Cartamore, handige apps in coronatijden en zwaaien naar Guusje
    De Gelderlander helpt

    #coronahulp: Tijd zat voor een potje Cartamore, handige apps in coronatij­den en zwaaien naar Guusje

    MOLENHOEK - Een spelletje doen, een echt spelletje dus even niks met een schermpje, verzet de zinnen. Moet er wel iemand in de buurt zijn die ‘Oké, ik doe mee’ zegt. Dat zou het enige minpuntje kunnen zijn aan Cartamore, dat je er twee spelers voor nodig hebt, dacht Piet van Eekelen (80) uit Molenhoek, maanden geleden al toen nog niemand van het coronavirus gehoord had.

Nijmegen e.o.