Volledig scherm
Boeren op het Malieveld in Den Haag. Straks ook het protestveld voor gemeenteraadsleden? © ANP

‘Lokale politici moeten in navolging van boeren gaan protesteren in Den Haag’

MOOK - Alle lokale politici, gemeenteraadsleden en wethouders moeten naar Den Haag om te protesteren tegen het beleid van de rijksoverheid. Die oproep doet Lee Tonnaer van de PvdA in Mook en Middelaar. Hij is het beu dat gemeenten opgezadeld worden met tekorten in de bedrijfsvoering omdat het rijk de hand op de knip houdt. ,,Wanneer zeggen we: ‘genoeg is genoeg’?”

Zijn gemeente kampt met een tekort van tonnen en staat daarin niet alleen. ,,Moet je trekkers en graafmachines hebben om gehoord te worden?” Volgens hem niet. ,,We moeten zelf naar het Malieveld gaan. Er zijn in Nederland 8.500 raadsleden en 1.500 wethouders. Als de helft komt opdagen, heb je er nog vijfduizend mensen staan. Dat is een mooi signaal.”

‘De grenzen zijn steeds duidelijker in zicht’

Sinds de rijksoverheid taken afstootte naar de gemeenten, onder meer jeugd- en ouderenzorg, is het voor veel gemeenten lastig de eindjes aan elkaar te knopen. ‘Den Haag’ koppelde er namelijk meteen een bezuiniging aan vast. Om begrotingen sluitend te krijgen kunnen gemeenten vaak niets anders dan zelf bezuinigen, inwoners door verhoging van de onroerendezaakbelasting meer geld te vragen of een greep doen in de eigen spaarpot. ,,Dat is nog elk jaar gelukt. Den Haag concludeert hieruit dat er nog steeds wat te halen valt bij de gemeenten. Maar de grenzen zijn duidelijker dan ooit in zicht.”

Volgens Tonnaer vinden landelijk vrijwel alle raadsleden, ongeacht politieke kleur, het onacceptabel dat gemeenten ‘zwaar worden beknot op het sociale domein.’

‘Inwoners worden de dupe’

De PvdA-politicus vindt dat ‘we ons dit laten overkomen'. ,,En daar worden de inwoners de dupe van.” Eerder gaf de gemeente Enschede al een dergelijk signaal af.

Of alle raadsleden de straat opgaan, is de vraag. Namens de gemeenteraad van Mook en Middelaar gaat er wel alvast een brief de deur uit richting Den Haag. Met de mededeling dat de gemeente te weinig geld uit Den Haag krijgt voor de jeugd- en ouderenzorg. En de boodschap dat het rijk daarvoor nou eindelijk eens een keer een passende vergoeding geeft. Want nu zijn alle inwoners van de gemeente de dupe. 

Tekorten in de jeugdzorg

Eerder stuurden burgemeester en wethouders met alle gemeenten in het Rijk van Nijmegen een brief naar Den Haag met de oproep de tekorten in de jeugdzorg te dekken.

In Mook en Middelaar gaat alvast de onroerendezaakbelasting met zo’n 20 procent omhoog en toeristen gaan meer betalen voor een overnachting. Inwoners hoeven daar niet veel van te merken omdat door een boekhoudkundige handigheid de rioolheffing omlaag gaat. Mocht het rijk alsnog extra geld storten, wordt opnieuw naar de tarieven gekeken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.