Volledig scherm
Een loods en steiger moeten weg van de gemeente. © Gerard Verschooten

Loods en steiger bij woning in Plasmolen moeten tegen de vlakte

PLASMOLEN - Een botenloods achter een woning aan de Witteweg in Plasmolen moet worden afgebroken. Ook een steiger die zonder toestemming door de bewoners is aangelegd moet weg.  Werkzaamheden waren al in volle gang, zegt de gemeente Mook en Middelaar, maar werden in het voorjaar stilgelegd. 

De bewoners vroegen daarop bij de gemeente vergunning aan om de klus af te maken. Die is nu door burgemeester en wethouders geweigerd.  

De grond waar het om gaat, is onderdeel van een groen aflopend talud tussen de Witteweg en de Mookerplas. In de buurt is plaats voor twaalf campers, kunnen boten aanleggen en kunnen recreanten van de oever gebruikmaken om te ontspannen.

Door een deel van dat talud voor privédoeleinden geschikt te maken, wordt het openbaar toegankelijke gebied kleiner, stelt Mook en Middelaar. En dat is nou net niet wat de gemeente wil.

Botenhelling

Bij de loods was een botenhelling bedacht, die door burgemeester en wethouders ook al ‘ongewenst’ is. Door de helling zou er welke vorm van recreatie dan ook onmogelijk worden.

En dan die uitstraling. Een botenhelling met een breedte van 8,5 meter die uitkomt op een loods met een roldeur van ruim 5 meter dat is volgens de gemeente vanaf de Mookerplas niet echt mooi. In ambtenarentaal: ‘Het geeft een wezenlijk andere ruimtelijke uitstraling’. 

Geschikt voor kleine rubberboot

Toegegeven, er lag al een botenhelling. Geschikt voor een kleine rubberboot, stelt Mook en Middelaar, niet voor diverse grote vaartuigen die gebruikt zouden gaan worden. Die horen volgens de gemeente eerder bij een jachthaven.

De steiger - die er dus al ligt -  is een plek die alleen voor privédoeleinden,  voor de aanleg van boten van de eigenaren van de woning - bedoeld is. Mag niet, vinden burgemeester en wethouders. Er liggen  aanmeerpaaltjes in de buurt voor schippers die hun boot willen aanleggen. De steiger past niet in dat beeld en de uitstraling van de omgeving.

Eigenaren moeten boel afbreken

Wat burgemeester en wethouders betreft moeten de eigenaren de boel afbreken en alles weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Gebeurt dat niet, dan kunnen ze een claim van de gemeente aan hun broek krijgen.

Het is nog niet helemaal zeker of de plannenmaker hun zin niet krijgen. De gemeenteraadsleden moeten nog beslissen of ze het eens zijn met burgemeester en wethouders. De bewoners waren niet voor commentaar bereikbaar. 

Nijmegen e.o.