De straat in Arnhem waar de aanval plaatsvond.
Volledig scherm
De straat in Arnhem waar de aanval plaatsvond. © GinoPress

Man uit Mook krijgt twaalf jaar cel voor neersteken ex en ouders met schroevendraaier in Arnhem

ARNHEM – Een 42-jarige man uit Mook is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor poging tot doodslag op zijn ex-vriendin en haar ouders in hun woning in Arnhem twee jaar geleden.

De rechtbank legde hem eerder negen jaar op voor poging moord op de vrouw en poging doodslag op haar ouders die tussenbeide kwamen. Het hof vindt alleen drie keer poging tot doodslag bewezen, maar komt wel tot een hogere straf.

Schroevendraaier

De vrouw had de man twee weken voor het incident verlaten. Hij kwam die dag naar de woning om zoals afgesproken hun zoontje van acht te brengen. In de hal sprak hij met haar over het herstel van hun relatie. Toen zij duidelijk maakte dat ze dat niet wilde, pakte hij een schroevendraaier en stak hij haar tien keer.

Haar ouders kwamen op het lawaai af en werden op hun beurt ieder vijftien keer gestoken. Net als hun dochter raakten ze levensgevaarlijk gewond. De moeder had een gebroken nekwervel, een scheurtje in haar schedel, een bloedprop in de halsader en een doorboord hersenvlies. De vader had een doorboord trommelvlies en heeft blijvende gehoorschade. Het zoontje heeft het allemaal zien gebeuren.

Bewijs

De Mookenaar en het Openbaar Ministerie waren allebei in hoger beroep gekomen tegen het vonnis van de rechtbank. De advocaat-generaal eiste twee weken geleden veertien jaar cel voor poging moord en twee pogingen doodslag.

Het hof zag wel enig bewijs voor de voorbedachten rade. De man had eerder gedreigd de vrouw en haar ouders en daarna zichzelf om het leven te brengen. Maar de man was ook in gesprek gegaan met de vrouw in de hoop de relatie te herstellen. Toen dat niet lukte is hij mogelijk uit frustratie geëxplodeerd.

Ontkend

Het hof vindt dat de straf die de rechtbank had opgelegd geen recht doet aan de ernst van de delicten. Het hof woog mee dat de Mookenaar nooit heeft willen zeggen hoe hij tot zijn daad heeft kunnen komen. Hij heeft steeds ontkend. Volgens hem heeft iemand anders de slachtoffers neergestoken. Na het incident heeft hij geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.

De man moet de slachtoffers duizenden euro’s schadevergoeding betalen.

Nijmegen e.o.