Marjolein Pieks.
Volledig scherm
Marjolein Pieks. © Theo Peeters

Market Garden: schoolkinderen uit Mook en Middelaar maken gedichten over ‘oorlog en vrede’

MOOK - Een gedicht over Market Garden, bevrijding, vrijheid. Basisschoolleerlingen uit de gemeenten Mook en Middelaar en Heumen gaan ermee aan de slag. 

,,Denk je eens in hoe dat zou zijn: je zit aan je ontbijt en ineens word je door soldaten weggestuurd. Je bent aan het voetballen en ineens moet je een kelder in omdat er bommen vallen.”

Quote

Tot je in zo'n klas het woord ‘rap’ laat vallen. Dan gaat ’t licht aan. Dan beginnen ze te begrijpen waar het over gaat

Marjolein Pieks, Dichter

Het zijn een paar vragen waarmee dichter Marjolein Pieks uit Mook kinderen wil aanzetten om na te denken over de oorlog en - vooral - over de vrijheid waarin zij eigenlijk leven en waar anderen, ook vandaag de dag nog, alleen maar van kunnen dromen. Het moet allemaal leiden tot een flink aantal gedichten. Een idee van de dorpsraad Molenhoek die een gedichtenwedstrijd uitschreef in het kader van de herdenking van operatie Market Garden. Voor volwassenen én voor kinderen.

Daarom trekt Pieks later in augustus langs vier basisscholen in Molenhoek, Mook, Middelaar en Malden. Zij geeft  dan workshops voor de leerlingen in de hoogste groepen. Of kinderen van een jaar of 12 wel weten wat een gedicht is? Pieks: ,,Een beetje. Ze weten wat van rijmen, van versjes. Maar echt dichten? Dat is lastig. Tot je in zo'n klas het woord ‘rap’ laat vallen. Dan gaat ’t licht aan. Dan beginnen ze te begrijpen waar het over gaat.”

Manier om je gevoel te uiten

 Natuurlijk, er moeten gedichten gemaakt worden. Daar gaat het per slot van rekening om. Maar voor Pieks is dichten veel meer dan alleen dat. En dat geldt wat haar betreft ook voor dichtende kinderen. ,,Dichten is en manier om je gevoel te uiten. Om nu eens niet mee te gaan met de massa, maar om duidelijk te maken wat jij vindt en voelt over de wereld om je heen. Of over jezelf. Kinderen krijgen tegenwoordig van alles voorgekauwd. Dat maakt het soms lastig om je eigen creativiteit aan te spreken. Maar als dat lukt, als je duidelijk kan maken hoe iets voelt, dan kan dat een grote steun in je leven zijn.”

Tijdens haar workshops zal Pieks het uiteraard veel over de oorlog hebben. ,,Maar ook over het feit dat in andere landen nog steeds oorlog woedt. Dat mensen en kinderen dus ook daar dagelijks mee te maken krijgen.”

Oefeningen

Hoe je dan een gedicht daar over leert schrijven? ,,Daar zijn allerlei oefeningen voor. Ik geef bijvoorbeeld drie woorden die niets met elkaar te maken hoeven te hebben. Bijvoorbeeld: sport, landschap en iets lekkers. Ik vraag de kinderen dan om die drie in een gedicht - en dat hoeft echt niet te rijmen - bij elkaar te brengen. Als dat een beetje lukt, ben je al aardig op weg om poëzie te schrijven.”

Uiteindelijk buigt een deskundige jury zich over alle inzendingen. Daaruit worden dan een volwassen- en een kinder-winnaar gekozen.

 Inzendingen voor de wedstrijd kunnen naar info@dorpsdichterheumen.nl.         

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.