Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Met 80 km/u tussen Mook en Molenhoek is straks verleden tijd

MOOK - Op de N271 tussen Mook en Molenhoek gaat de maximumsnelheid voor automobilisten omlaag. Nu mag er op het korte wegvak - ongeveer een halve kilometer - tussen de beide dorpskommen 80 kilometer per uur worden gereden. Straks is, als het aan burgemeester en wethouders ligt, 50 kilometer de limiet.

Het college wil dat voor elkaar krijgen door het bord dat de bebouwde komgrens van Molenhoek aangeeft, honderden meters in de richting van Mook te verplaatsen. Daardoor sluiten de kommen van beide dorpen straks op elkaar aan. Automobilisten die via de N271 Mook uitrijden, komen dan direct Molenhoek binnen, waar ook een limiet van 50 kilometer per uur geldt.

Langgekoesterde wens

Dat de maximumsnelheid omlaag gaat, is een langgekoesterde wens van de gemeente, zegt wethouder Geertjan Wienhoven. ,,Er is vele jaren over gesproken met de provincie. Het is mooi dat het nu geregeld kan worden." Het college denkt dat de verkeersveiligheid en het milieu erbij gebaat zijn. ,,Een uniforme snelheid draagt bij aan een betere doorstroming. Automobilisten hoeven minder vaak op te trekken en af te remmen." Daardoor neemt de CO2-uitstoot af.

Voor de politie was de weg tussen Mook en Molenhoek een geliefde plek voor flitscontroles. Automobilisten moeten, zodra ze de komgrens van Mook of Molenhoek naderen, snel terug van 80 naar maximaal 50 kilometer per uur. Veel bestuurders doen dat te laat. De voorgestelde wijziging van de komgrens heeft volgens het college 'uitsluitend betrekking op de Wegenverkeerswet. De enige juridische consequentie is dat op basis van die wet ter plaatse een ander snelheidsregime van kracht wordt'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.