Agenten controleren op coronaregels in het Kronenburgerpark in Nijmegen.
Volledig scherm
Agenten controleren op coronaregels in het Kronenburgerpark in Nijmegen. © Paul Rapp

Meteen boete bij samenscholen tijdens Pasen; strand Mookerplas afgesloten voor recreanten

NIJMEGEN - De tijd van waarschuwen is voorbij. Wie nu de coronaregels omtrent samenscholing aan de laars lapt, kan rekenen op een forse boete. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad. De Mookerplas bij Plasmolen is afgesloten voor recreanten tijdens Pasen.

,,Er is geen excuus meer. Er is nu zo vaak gewaarschuwd dat niemand nog verrast kan zijn als hij een boete oploopt voor het negeren van coronamaatregelen”, aldus Bruls, die alvast vooruitblikt op het Paasweekend.

,,Een wandelingetje in de buurt mag best, met zijn tweeën en op 1,5 meter afstand van elkaar. Maar laat traditionele paasuitjes dit jaar nou achterwege. Niet naar de meubelboulevard, niet naar tuincentra, geen tochtjes gaan maken. Zoek elkaar niet op, blijf thuis.”

Overlast

Vorig weekeinde was er overlast van groepen motorrijders en wielrenners. Voor komend weekeinde zijn veel populaire toeristische routes daarom verboden gebied en zal er extra op dergelijke groepen worden gelet.

,,Motorrijders die zeggen dat ze niet gaan luisteren bezorgen hun sector een heel negatief imago, terwijl de meesten zich wel aan de regels houden. En wie denkt: ik ga alleen een tocht rijden moet zich realiseren dat er toch weer groepen ontstaan als iedereen zo redeneert”, zegt Bruls.

Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Controles bij de Duitse grens

Ook komen er bij de Duitse grens steekproefgewijs controles door zowel de Duitse als Nederlandse politie. Beide landen willen grensoverschrijdend verkeer zoveel mogelijk tegengaan, tenzij het noodzakelijk is. Zo gaat de koninklijke marechaussee controleren bij de grensovergang bij de A77, ter hoogte van Heijen. 

Ook is het strand van de Mookerplas bij Plasmolen met ingang van vrijdag gesloten voor publiek. De recreatieplek, die in beheer is van Leisurelands, gaat dicht op last van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Wie de Mookerplas toch betreedt, riskeert een boete van 400 euro.   

Nijmegen e.o.