Volledig scherm
Langs de N271 tussen Mook en Milsbeek worden bomen gekapt voor de herinrichting van de weg. © Theo Peeters

Milieugroep bezorgd over ‘kaalslag’ N271

MOOK - De herinrichting van de N271 tussen Mook en Milsbeek zorgt voor een ‘kaalslag’ onder de bomen langs de weg. Dat voorziet natuur- en milieugroep Animo. Die maakt zich grote zorgen en komt in actie tegen het kappen.

Niet alleen zal de groep bezwaar aantekenen tegen de kap, ook belegt ze een informatieavond voor andere inwoners van de gemeente Mook en Middelaar. Volgens voorzitter Peter Giesberts uit Mook sneuvelen er, onder meer door het verplaatsen van fietspaden en de aanleg van passeerhavens voor tractoren, 134 of 135 bomen. ,,Dat is gemiddeld per kilometer 27 bomen. Het gaat vaak om fraaie, 80 tot 100 jaar oude lindebomen.” 

Herplant

Giesberts erkent dat in de provinciale plannen met 186 nieuwe bomen er meer terugkomen dan er verdwijnen, maar dat legt bij hem geen gewicht in de schaal. ,,Animo zal bezwaar maken tegen de kap. Het vastleggen van CO2 door de 135 bomen is zeer belangrijk. De voorgenomen herplant kan het verlies pas compenseren over twintig tot dertig jaar. Het mag ondertussen bij de provincie Limburg en de gemeente Mook en Middelaar toch als bekend worden verondersteld, dat kap in deze orde van grootte niet kan.”

De provincie Limburg wil in nauwe samenwerking met de gemeenten Mook en Gennep de N271 veiliger maken. Onder meer door fietspaden te verplaatsen en door op ruim 1 kilometer weg ter hoogte van Plasmolen de maximumsnelheid te verlagen van 80 naar 50 kilometer per uur. Het moet zo voor fietsers en wandelaars veiliger worden de weg over te steken. 

Worstcasescenario

Volgens de provincie staat het aantal bomen dat sneuvelt nog niet vast. ,,Op basis van het voorlopig ontwerp dat we hebben gepresenteerd tijdens de inloopbijeenkomst op 9 mei in Middelaar dienen 134 bomen gekapt te worden en komen er 186 terug. Dat is het worstcasescenario”, zegt een woordvoerder van de provincie in een reactie.

,,Het ontwerp wordt verder uitgewerkt, waarbij deze aantallen lager kunnen worden. Het uitgangspunt is dat we zo veel mogelijk bomen willen handhaven. Om de kap in perspectief te plaatsen: er blijven langs het tracé in het voorlopig ontwerp circa vijfhonderd bomen gehandhaafd.” 

Circa veertig stuks

De hoge leeftijd van de lindes plaatst de woordvoerder in een ander perspectief. ,,Bomen worden gekapt aangezien dit nodig is voor de inrichting van de weg. Het aantal te kappen lindes bedraagt voorlopig circa veertig stuks. Uit een analyse blijkt dat het merendeel van deze bomen een levensverwachting heeft van nog vijf tot tien jaar.”

Milieugroep Animo is van plan een informatieavond te beleggen voor belangstellenden uit de gemeente Mook en Middelaar om ‘klip en klaar’ uitleg te geven over de plannen voor de bomenkap langs de N271. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.