Volledig scherm
Een eerdere editie van Molenhoeks Makkie. © Theo Peeters

Molenhoeks Makkie: welke
wethouder loopt het hardst?

MOLENHOEK - Hardloopevenement Molenhoeks Makkie kent op zondag 21 oktober een opmerkelijk extra onderdeel: het NK Cross voor bestuurders. Met andere woorden: welke burgemeester, wethouder of gedeputeerde mag zich laten kronen tot de snelste bestuurder van Nederland?

Volledig scherm
Susan Doorenbos. © Theo Peeters

Het is de tweede keer dat bestuurders het tijdens een heus NK opnemen tegen elkaar. Raalte kende vorig jaar de primeur. Wethouder Remy Meijers uit Valkenburg liet toen zijn politieke collega's zijn hielen zien. ,,De bestuurders doen 'gewoon' mee aan Molenhoeks Makkie", zegt organisator Peter-Jan Mol. ,,Ze krijgen allemaal eenzelfde shirt aan zodat ze herkenbaar zijn voor elkaar en het publiek." 

Vorig jaar trok het NK Cross 35 bestuurders. Mol rekent nu op een vergelijkbaar aantal. De Mookse wethouder Susan Doorenbos loopt mee. Net als haar Gennepse collega's Rob Peperzak en Janine van Hulsteijn. 

Blijvertje 

Het is de bedoeling dat het NK Cross voor bestuurders een blijvertje is, maar wel een evenement dat ‘rondreist’ door Nederland. Bestuurders leggen hetzelfde heuvelachtige parcours af als de reguliere deelnemers aan Molenhoeks Makkie. Ze lopen 5 of 10 kilometer. De andere hardlopers kunnen ook kiezen voor de variant van 15 kilometer. 

De burgemeesters, wethouders, gedeputeerden en waterschapbestuurders moeten niet vreemd opkijken als ze op 21 oktober langs de kant mannen en vrouwen zien staan die gekleed zijn alsof ze zo uit de Tachtigjarige Oorlog zijn gestapt. Molenhoeks Makkie staat dit jaar in het teken van de Slag op de Mookerheide, die 444 jaar geleden plaatsvond. 

Uitdossen

 ,,We zoeken rond het evenement ieder jaar een thema", zegt Mol. ,,We vonden 444 een mooi getal. We willen vrijwilligers uitdossen in kleding uit die tijd en re-enactors inschakelen. Misschien dat een kanonnier het startschot geeft." 

Voor basisschoolkinderen vanaf 6 jaar is er, ook op zondag, de KidsRun van 2,3  kilometer. Een dag eerder is voor de derde keer het Wandelmakkie, waarbij mensen in alle rust 5 of 10 kilometer over het parcours kunnen lopen. 

Volledig scherm
wethouder Rob Peperzak (tweede van links en naast hem wethouder Janine van Hulsteijn doen mee aan het NK Cross voor bestuurders tijdens Molenhoeks Makkie. © Hai Voeten DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.