Volledig scherm
Het Maasheggenlandschap van Mook en Middelaar, met uitzicht op Cuijk. © Theo Peeters

Mook gaat de gaten in dit historische landschap opvullen

MOOK - Mook en Middelaar gaat een deel van de historische Maasheggen opknappen. De gemeente maakt voor 2019 en 2020 12.500 euro vrij. De heggen bestaan in totaal voor ruim 6 kilometer uit gaten.

In april 2015 verzocht de gemeenteraad het college om een herstelplan voor de Maasheggen te maken. Het doel: het eeuwenoude landschap in oude glorie te laten herleven. Daarna stelde de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) de Visie Maasheggen samen. 

Gaten

In de visie wordt geen keuze gemaakt, maar op een rijtje gezet wat de opties zijn om de kwaliteit van de heggen te verbeteren. Uit de inventarisatie van de VNC blijkt dat er in de gemeente 207 heggen zijn met een lengte van 23 kilometer. Sommige heggen bestaan voor 80 tot 90 procent uit gaten;  in totaal ruim 6 kilometer. 

Samen met onder meer VNC, het agrarisch collectief Natuurrijk Limburg en natuur- en milieugroep Animo wil de gemeente voor 2019 en 2020 een uitvoeringsprogramma opstellen. De hamvraag daarbij: hoe verbeteren we de kwaliteit van de heggen? 

Waddenzee, Mont Ventoux, Maasheggen

Aan de Brabantse kant van de Maas ligt het historische heggengebied er goed verzorgd bij, een potentiële toeristentrekker. Op termijn heeft Mook en Middelaar ook die ambitie. De gemeente mikt in 2019 en 2010 op reparatie, niet op aanplant. 

De Maasheggen aan de Brabantse kant van de rivier kregen eerder dit jaar een status van de UNESCO. Ze werden door de organisatie van de Verenigde Naties erkend als 'biosfeergebied'. Daarmee kwamen de Maasheggen in een rijtje te staan met onder andere de Waddenzee en de Mont Ventoux in Frankrijk. Die natuurgebieden hebben gemeen dat er een 'duidelijke, unieke relatie' bestaat tussen mens en natuur. Het zijn geen natuurgebieden die door de mens met rust gelaten moeten worden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.