Volledig scherm
De kerstboomverbranding in Mook gaat volgend jaar door. Voor de jaren erna is dat nog de vraag. © Theo Peeters

Mook het laatste bastion van de kerstboomverbranding

MOOK - In en rondom Nijmegen kunnen liefhebbers van een mooi vuurtje begin volgend jaar alleen nog in Mook terecht voor een kerstboomverbranding. Alle andere gemeenten hebben de verbranding van de boom in de ban gedaan. 

Sommige al jaren terug, de enige medestander van Mook - de gemeente West Maas en Waal - kondigde recent aan het laatste vuurfeestje te hebben gehad. 

Die gemeente stelt nu dat kerstboomverbrandingen niet meer van deze tijd zijn. Ook al wordt er tegelijkertijd gesproken van ‘het einde van een cultuurfeestje’. Maar als het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stookalerts afgeeft, dan kun je het eigenlijk niet meer maken om vuurtje te stoken in je achtertuin, vindt West Maas en Waal.

Lootjes voor je boom

Waarmee Mook ineens de laatste der Mohikanen is. Want daar gaan zaterdag 11 januari gewoon naar schatting tegen de 250 kerstbomen in vlammen op.

Dat gebeurt in ‘de vuurkuil’ van scouting Don Bosco, laat Pien van Galen van de scoutinggroep weten. ,,Wij hebben een stookplaats. Wij faciliteren de verbranding, zetten een tent op en zorgen dat er warme chocolademelk is.”

Afhankelijk van het weer komen er jaarlijks zo’n honderd mensen op het vuur af. De kerstbomen worden aangeleverd door kinderen die de bomen zelf aan de deuren ophalen. ,,Ze krijgen er lootjes voor waarmee ze prijzen kunnen winnen.”

Quote

De burgemees­ter ontsteekt zelf het vuur. Hij vindt het een mooie traditie.

Pien van Galen, scouting Don Bosco

Mooie traditie

Of de gemeente nog niet voorgesteld heeft de kerstboomverbranding te verbieden? ,,De burgemeester ontsteekt zelf het vuur. Hij vindt het een mooie traditie.”

Faciliteert de scouting, organisator is Jeugd- en Jongerenwerk Mook. Wel in nauwe samenwerking met Don Bosco, gemeente én brandweer, zegt Jakelien Willems van het jongerenwerk. De gevolgen voor het milieu van een kerstboomverbranding? In Mook nog niet echt een item, zegt ze.

,,De gemeente heeft geen bezwaar. Al is de verbranding qua vergunning nog niet helemaal rond. Er wordt nog een voorzichtig voorbehoud gemaakt.” 

Willems gaat ervan uit dat de vergunning wordt afgegeven. Dat is goed voor het jongerenwerk en het dorp. ,,Wij zijn altijd blij als onze bestaande activiteiten kunnen doorgaan.”   

‘Vuurwerk is ook niet goed’

Die vergunning komt er wat burgemeester Willem Gradisen betreft. Of de politiek moet nog tegenstribbelen. Na ‘informeel polsen’ heeft hij die indruk niet gekregen. Mocht de politiek toch nee zeggen dan pleit hij ervoor om de maatregel niet volgend jaar maar het jaar erop in te laten gaan.

,,Je kunt ook zeggen: het is één feestelijk momentje in het jaar. Er wordt ook stevig vuurwerk afgestoken. In het hele land op heel veel plekken. Dat is ook niet goed voor het milieu.”

Hij noemt de verbranding ‘een mooie traditie’. ,,Maar tradities veranderen.” Aan de discussie over stikstof en Co2 valt niet te ontkomen. ,,Hoe leuk de kinderen en de brandweer zo’n kerstboomverbranding ook vinden.”   

Nijmegen e.o.