Volledig scherm
Artist’s impression van Hart van Mook. Bron KlokGroep

Mook krijgt een emotioneel bestreden Hart

MOOK - Het veelbesproken bouwplan Hart van Mook komt er. Maar die 'kolos' moet wel een dorps uiterlijk krijgen, besloot een meerderheid in de politiek donderdagavond.

Midden in Mook ligt een grasveld. Al meer dan tien jaar vraagt de Mookse politiek zich af: wat moeten we ermee? Verschillende plannen haalden het niet. Het nieuwste plan kreeg donderdagavond een politieke meerderheid. Zoals voorstander Lee Tonnaer (PvdA) zegt: ,,Je wil terugkijkend niet zeggen: we hebben een keurige grasmat aangelegd.’’

LEES OOK: CDA wil negatieve sfeer Hart van Mook doorbreken

Ook de andere regeringspartijen DGP en GroenLinks zijn voor. Maar VVD'er Daan Leseman zegt: ,,Ik kijk liever nog even tegen een landelijk grasveld aan, dan de komende vijftig jaar tegen een kolos van vier verdiepingen.’’ Ook CDA en ZZP (de partij van ex-GroenLinkser Jan Boot) zijn tegen.

Zorgvoorziening

Er komt nu een zorgvoorziening voor dementerenden met 24 plaatsen, 13 appartementjes waar ouderen met ondersteuning kunnen wonen, 3 patiowoningen voor minder validen en 5 eengezinswoningen. Het wordt gebouwd door ontwikkelaar Klok en Zorggroep Zuid Gelderland. 

Handtekeningen

De politiek neemt die beslissing na emotionele discussies. Mookenaar Stan Brinkhoff (oud-VVD) verwijt de gemeente niet naar de burgers te luisteren, en overhandigde enkele honderden handtekeningen. ,,Dit college is alleen bezig met het financieel uitmelken van een stukje grond’’, zegt hij.

'Geen visie'

Dat is ook het grootste bezwaar van Jan Boot (ZZP, Zelfstandige Zonder Partij). Volgens hem is een klassieke managersfout gemaakt: pas op het laatste moment inwoners bij het plan betrekken. Er is geen visie, zegt hij. Mook is te blij dat er eindelijk iets gebeurt. ,,Laten we ons leiden door Klok?’’

  1. Bezwaarmakers wonen te ver van mountainbikeroute, bezwaren afgewezen
    PREMIUM

    Bezwaarma­kers wonen te ver van mountainbi­ke­r­ou­te, bezwaren afgewezen

    MOOK - De bezwaren tegen de aanleg van een mountainbikeroute door de bossen van Mook zijn door de gemeente afgewezen. Dat gebeurde op advies van de onafhankelijke bezwarencommissie, die het gros van de bezwaren ongegrond verklaarde, omdat de ‘mountainbikeroute geen gevolgen van enige betekenis met zich mee zal brengen voor de indieners'. Anders gezegd: ze wonen er te ver - tussen de 336 en 580 meter - vanaf.

Nijmegen e.o.