Volledig scherm
Burgemeester Gradisen en Theo van Brunschot van Stichting Huys tijdens de presentatie van het Moocks Raampje. © Joop Verstraaten

Nieuwe lekkernij met historisch fundament: Moocks Raampje

MOOK – Het Moocks Raampje, een nieuwe koeklekkernij, is zondagmiddag tijdens het eerste lustrum van Stichting Huys in Mook gepresenteerd. Dit koekje is gebaseerd op een waarschijnlijk eeuwenoud verhaal. Het Moocks Raampje zou een nieuw lokaal product moeten worden.

Het komt voort uit de dagen vóór de Tachtigjarige oorlog toen de landvoogd uit de Lage Landen Alva zo’n 70 protestante Nijmegenaren de stad uit wees en al hun bezittingen verbeurd verklaarde. Een deel van deze  mensen kwam op weg naar Gennep en Goch langs de kerk. 

Pastoor Veeler had net enkele broden van parochianen gekregen en deelde die vervolgens uit via het raampje in de oude muur van de kerk. Daarmee was de honger van de passanten even gestild. Het Moocks Raampje is inmiddels een begrip geworden en is een symbool voor een gastvrij onthaal van de toeristen, dagjesmensen en anderen die de gemeente Mook en Middelaar komen bezoeken. 

Burgemeester Gradisen beveelt het Moocks Raampje van harte aan. Hij vindt het belangrijk dat Mook en Middelaar een ‘concretisering kan toevoegen aan het imago van de gemeente door middel van dit koekje’ alsmede door de legende. ,,In de toekomst moet dit Moocks Raampje wat bekendheid betreft vergelijkbaar zijn met het Haagse Hopje of de Zeeuwse Babbelaar. Het zou mooi zijn als Mook en Middelaar niet alleen bekend staat om de Slag op de Mookerheide maar ook door het Moocks Raampje’’, aldus Gradisen tijdens de presentatie in 't Zwaantje.

,,Het is de bedoeling dat het Moocks Raampje – speciaal koekje gebakken door de bakkers van Arts in Ottersum – straks bij alle kopjes koffie en thee die in Mook en Middelaar geserveerd worden ook  gepresenteerd worden’’, aldus de burgemeester.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.