Volledig scherm
Het moeras nu... © Bart van der Aa

Nog nooit stond het Plasmolense moeras droog, maar nu dus wel

PLASMOLEN - Moeras De Geuldert, onder aan de Jansberg bij Plasmolen, staat droog. Hartstikke droog. En dat is nog nooit voorgekomen.

,,Voor zover ik weet in ieder geval niet", zegt boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten. Het is een van de vele gevolgen van de hardnekkige droogte dezer dagen.

In het moeras groeit de galigaan, een vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamilie. De plant komt van nature voor over de gehele wereld. De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als 'vrij zeldzaam'. Het moeras is Natura 2000-gebied. Dat komt door de combinatie van oud loofbos, bronnen en de veenmoerassen.

Ook elders op de Jansberg slaat de droogte toe. Zo zit er ogenschijnlijk nog weinig leven in de bekende bron in de Helkuil. Toch staat die volgens Luijks niet droog. ,,Maar het zichtbare water verdampt snel, of wordt meteen door de bomen en planten opgenomen."

Het beekje onder aan de berg langs het wandelpad is in ieder geval nog nat. Dat krijgt zijn water door kweldruk uit de Jansberg.

Volledig scherm
...en normaal. © Bart van der Aa
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.