Volledig scherm
© Google

OM eist acht jaar cel voor doodsteken vrouw in Plasmolen

ROERMOND - Het Openbaar Ministerie eist acht jaar cel en opname in een tbs-kliniek, voor de man die ervan wordt verdacht in Plasmolen een 46-jarige vrouw om het leven te hebben gebracht.

„Het is niet onwaarschijnlijk dat verdachte nog eens in zo’n situatie terecht komt. Daarom is het volstrekt onverantwoordelijk om deze man onbehandeld terug de maatschappij in te sturen”, zei de officier vanmiddag.

Woordenstrijd
In de vroege avond van 23 januari 2015 hoort een inwoner uit Plasmolen hoe zijn buurvrouw op het balkon van haar woning is verwikkeld in een heftige woordenstrijd met een voor hem onbekende man. Naar een vriend stuurt hij een whatsappberichtje waarin hij schrijft dat de buurvrouw 'weer eens in elkaar wordt geslagen'. Even later keert de rust terug.

Enige tijd later staat de onbekende man van het balkon hevig geëmotioneerd voor de deur: ‘De vrouw in de woning hiernaast is dood. Ik was net in de supermarkt, toen moet het zijn gebeurd. Zelfmoord, denk ik.’

Verdachte omstandigheden
De politie constateert dat het slachtoffer onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Na forensisch onderzoek blijkt dat de vrouw door een combinatie van messteken en verstikking om het leven is gekomen.

Relatie
De onbekende man, een 42-jarige Rotterdammer die sinds enige tijd een relatie had met het slachtoffer, wordt diezelfde avond nog aangehouden op verdenking van doodslag. De man is hevig in de war en ontkent in eerste instantie in alle toonaarden. Ruim een jaar later, op 18 februari 2016, geeft hij voor de rechtbank van Roermond toe met een mes meerdere keren op de vrouw te hebben ingestoken.

Geheugenproblemen
Een volledige bekentenis volgt niet: een groot deel van het incident is hij door een black-out kwijt. Uit observaties in het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man kampt met persoonlijkheidsstoornissen en – als gevolg van een verslaving aan alcohol en een herseninfarct – ernstige geheugenproblemen heeft. Verminderend ontoerekeningsvatbaar, zo luidde de conclusie.

Constatering
„Een vreselijk constatering”, verklaarde de verdachte gisteren voor de rechtbank. „Ik wist dat er iets mis met me was, maar hierop had ik niet gerekend.” Voor het overige onthield de man zich van commentaar en staarde gedurende de zitting somber voor zich uit. Zo bleven een hoop vragen onbeantwoord. Waarover hadden de twee op die bewuste dag in januari ruzie? Wat was de directe aanleiding voor de steekpartij? Het blijft giswerk, zo merkte de officier van justitie op.

De rechtbank van Roermond doet over twee weken uitspraak.

Volledig scherm
Het appartement boven bowlingcentrum Plasmolen aan Witteweg waar de vrouw werd gevonden. © DG

Nijmegen e.o.