Volledig scherm
Hotel De Plasmolen in 1976. © Stichting Monarch Gennep

Plan voor Plasmolen: geen hotel, wel woningen

MOOK - Op de plek waar Hotel De Plasmolen in 2001 afbrandde, komt geen hotel meer. De Nijmeegse vastgoedontwikkelaar Ton Hendriks werkt samen met de gemeente Mook en Middelaar aan een plan waarbij er 'in het groen' ruimte is voor woningen.   

Woensdagavond werden in het gemeentehuis van Mook en Middelaar de  voorlopige plannen gepresenteerd aan de leden van de commissie Grondgebied. 

Blikvanger is een 'beeldbepalend hoofdgebouw in Engelse landschapsstijl', dat herinneringen oproept aan Hotel De Plasmolen dat zeventien jaar geleden in vlammen opging. In dat nieuwe gebouw, aan de plas, kunnen tien tot vijftien appartementen komen, plus een horecagelegenheid. Ook is er ruimte voor zes 'villa-achtige woongebouwen'. 

,,Hier ligt een mooi plan", aldus Ton Hendriks, die bij de presentatie aanwezig was. Ook het college is vooralsnog tevreden. Het komt snel, mogelijk volgende maand al, met een raadsvoorstel waarin de raadsleden wordt gevraagd of de ingezette route ook volgens hen de juiste is. 

Brand

Hotel De Plasmolen was ruim een eeuw een begrip in de regio en ver daarbuiten. Het werd meermalen door brand verwoest. De eerste keer in augustus 1929. De tweede maal - in september 1944  - maakte oorlogsgeweld een rokende puinhoop van het gebouw dat daarna in Engelse stijl werd herbouwd. De laatste fatale brand was in juni 2001. 27 gasten wisten toen ongeschonden aan de vuurzee te ontsnappen.  

Sinds die brand ligt het terrein braak. Het verloedert. Vergevorderde plannen voor een zorghotel gingen niet door. Een zoektocht naar een exploitant die er weer een hotel wilde beginnen, liep op niets uit. De grond is van vastgoedontwikkelaar Ton Hendriks. 

Koophuizen

De plannen die nu zijn gepresenteerd, moeten nog worden uitgewerkt. Vaststaat dat het bestemmingsplan moet worden aangepast om woningbouw mogelijk te maken. Nu ligt er nog een horeca- (en hotel)bestemming op het gebied. Hoe groot worden de huizen? Komen er alleen koopwoningen, of ook huurhuizen? Wat vinden de inwoners van Plasmolen en de gemeenteraadsleden? Het zijn allemaal vragen die nog beantwoord moeten worden. 

Onderdeel van de plannen is om een 'aantrekkelijke, recreatieve verbinding' voor voetgangers en fietsers te maken tussen de aangrenzende Rijksweg en de Muldershofweg. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.