Rivierzone Mook: Tevreden over bomen, ontevreden over licht

MOOK - Bewoners van de rivierzone in Mook zijn tevreden over het groen dat terugkeert als de dijk is versterkt. Begin dit jaar stuitte een ander plan nog op protest omdat veel mensen vreesden dat de nieuwe bomen hun uitzicht zouden belemmeren. Verzet is er nog wel tegen de keuze van burgemeester en wethouders voor hoge straatverlichting in plaats van lage. 

Om de dijk in Mook te versterken zijn 64 bomen gekapt. Daar keren er nu 20 voor terug. Dat is te weinig om het verlies aan groen te compenseren. De gemeente heeft afspraken gemaakt met het Waterschap Limburg over financiële compensatie. Ook krijgen bewoners van enkele straten de kans om in hun eigen tuin een boom te planten. Daarvoor is 6.000 euro beschikbaar. 

Uitzicht

De bomen die verwijderd zijn aan de muurzijde van de woningen aan 'De Hove'  worden vervangen. Al gaat het straks om een boomsoort met een smallere kroon, waardoor de gemeente hoopt dat het uitzicht vanuit de woningen zo veel mogelijk intact blijft. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft ook besloten welke verlichting er straks komt. B en W kiest voor lantaarns van vier meter hoog met ledverlichting die direct op het nieuwe fietspad straalt. De gemeente verwacht dat het licht in de achtertuinen van mensen nauwelijks zichtbaar zal zijn. 

Lage verlichting

Volledig scherm
Werkzaamheden aan de dijk in Mook. © Theo Peeters

Maar daar denken veel bewoners anders over. Zij vrezen overlast en willen lage verlichting. 'Het gaat niet alleen om de verlichting als het donker is, maar ook om de hoge ontsierende palen die overdag zichtbaar zullen zijn en waar wij - en de overdag voorbijkomende recreanten - tegenaan zullen kijken', schrijft een aantal van hen in een brief aan de gemeente. 'Dit argument is niet meegenomen in de afwegingen.'

Het argument dat hogere verlichting bevorderlijk is voor de verkeersveiligheid, wordt door hen naar het rijk der fabelen verwezen. 'De fietsroute is geen hoofdfietsroute, 's avonds komt er geen enkele fietser langs. Verkeersveiligheid is dus geen item.'

Deze week was er op het gemeentehuis een inloopbijeenkomst waarop de gemeente uitleg gaf over de bomen- en verlichtingsplannen. Die heeft de zorgen bij de bewoners over de hoge verlichting niet kunnen wegnemen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.