Volledig scherm
Kunstenaar Oscar Goedhart. Zijn beeld Flora moet richting winkelcentrum, is het voorstel. © Theo Peeters

Samen aan de soep in Molenhoek en andere ideeën

MOLENHOEK - Met Molenhoek Pakt Aan probeert de dorpsraad van Molenhoek inwoners te stimuleren om met ideeën te komen die het dorp nog leuker, mooier, prettiger en interessanter te maken. Een concept dat aan slaat. 

In het verleden leverde dat projecten op die volgens de dorpsraad ‘onuitwisbare sporen in het Molenhoekse hebben achtergelaten’.  Variërend van een kerstactie voor de voedselbank tot de restauratie van de begraafplaats. Voor de zevende editie zijn acht projecten ingediend. Een dorpsjury heeft zich al over de plannen gebogen, vrijdag 13 december mag een publieksjury een oordeel vellen. De drie beste plannen worden beloond. Alvast een introductie.  

Project 1: Oud en Nieuw

Volledig scherm
© ANP

Inwoners van Molenhoek moeten oud en nieuw samen vieren en de vuurwerkoverlast moet aan banden worden gelegd. Een twee-in-één-plan dat een grote bijdrage moet leveren aan de leefbaarheid van het dorp, oppert bedenker Marian Ganesha.

Hoe mooi zou een collectief feest zijn voor mensen die anders eenzaam thuis zitten maar zich nu kunnen mengen onder dorpsgenoten?  En hoe prettig zou het zijn voor dieren als de overlast van ‘kiloknallende jeugd’wordt ingedamd?   Voorgesteld wordt een enquête op te stellen om te peilen hoe de Molenhoekers erover denken.

Project 2: Ondertiteling

Volledig scherm
© Theo Peeters

Leuk, al die straatnaamborden met fraaie namen. Maar wie kent eigenlijk de achtergrond ervan. ‘Ondertitel de straatnaamborden’, is het idee van Historie Molenhoek. Zo versterk je de cultuurhistorische kennis van de inwoners van de gemeente.

De bedenkers willen eerst onderzoeken welke namen in aanmerking komen voor uitleg. Dan wordt met de gemeente Mook en Middelaar contact opgenomen: er moet namelijk wel geld voor op tafel komen. Mook en Middelaar telt al twaalf straatnaamborden met ondertiteling.  Volgens de plannenmakers leveren die borden alleen maar positieve reacties op. 

Project 3: Wandelpad

Leg een wandelpad aan door het groen aan de Ringbaan, stelt Arthur Hofstad uit Molenhoek voor. Haal wat struiken weg, zorg voor versnipperd groen om een pad aan te leggen. Volgens Hofstad is het toekomstige pad  de nu ‘missende schakel in het wandelpadennetwerk van de gemeente'.  Meer Molenhoekers worden volgens hem uitgenodigd dagelijks een wandeling te maken: ‘goed voor de gezondheid, de sociale veiligheid en de leefbaarheid’.  Of er draagvlak voor is? ‘Het is ondenkbaar dat mensen hier op tegen zijn.’

Project 4: Beeld Goedhart

Molenhoek raakte een beeld van Oscar Goedhart kwijt aan Mook, zorg dat er een ander beeld van de kunstenaar - sinds 1970 inwoner van Molenhoek - wordt geplaatst. Daarvoor pleit Nico van Kessel. Het beeld van de kunstenaar stond op de plaats waar nu het winkelcentrum is verkaste tijdelijk naar de gemeentewerk en kwam later aan de Maasdijk in Mook te staan. Van Kessel heeft zijn oog laten vallen op het beeld ‘ Flora’van de kunstenaar, een bronzen vrouwenfiguur. Flora moet de ruimte in de omgeving van het winkelcentrum opfleuren. ‘Die wordt door velen als troosteloos ervaren.’

Project 5: Deelauto 

Roep in Molenhoek de deelauto in het leven. Een elektrische welteverstaan. Ideaal voor mensen die incidenteel een auto nodig hebben en voor wie een auto huren (of het aanschaffen van een tweede auto) een te dure oplossing is.   Ook handig natuurlijk dat die auto dan op loopafstand bereikbaar is. Initiatiefnemer Bop Emmen moet nog uitzoeken hoe het met het draagvlak en de kosten zit. 

Project 6 Monument

Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Knap het Monument Gesneuvelde Soldaten 1944 op. Opnieuw een plan van Historie Molenhoek. Het gaat om het monument ter nagedachtenis aan 637 Amerikaanse en Engelse soldaten die sneuvelden in het najaar van 1944 bij gevechten in de omgeving van Molenhoek.

De tekst op de koperen plaat is nauwelijks leesbaar, en ook het perkje ervoor is volgens de initiatiefnemers aan een opknapbeurt toe. Poets het koper, snoei de coniferen en richt het perk in, hoe lastig kan dat zijn? Dat het monument net in de gemeente Heumen ligt wordt ‘een detail genoemd’. 

Project 7: Fietsen

Er moeten zogenoemde OV-fietsen komen op Station Molenhoek, oppert Jacqueline Konings. Die staan al op de meeste stations in Nederland, dus waarom niet in Molenhoek. Iedereen die een OV-chipkaart heeft kan er gebruik van maken. Prettig voor treinreizigers en voor de toerist die het dorp en de omgeving willen bezoeken. Goed voor het milieu is het plan ook nog eens: meer treinen en fietsen betekent minder autokilometers. Er is al een bescheiden peiling gehouden. Conclusie van Konings: ‘een goed plan'. 

Project 8: Samen soepen

Het initiatief Samen soepen beoogt buurtsoep te introduceren in Molenhoek. Eens per maand wordt soep geserveerd aan inwoners die trek hebben in soep en samen willen eten. Goed voor de contacten, goed voor de leefbaarheid. Er wordt een bijdrage geleverd aan ‘een nog leuker Molenhoek’. En iedereen is welkom, ook de mensen van de Molenhoekse bedrijven die nu tussen de middag naar het winkelcentrum wandelen ‘en mogelijk best trek hebben in een kop soep'. Er moeten nog wel mensen gevonden worden die de soep willen maken en een gezellige plek om te eten. Kosten voor de soep? 3 euro. Daar krijg je wel een (stok)broodje bij.   

Nijmegen e.o.