Volledig scherm
De kruising in Molenhoek (Ringbaan / Middelweg) waar het snelfietspad overheen gaat richting Mook en straks als de fietsbrug klaar is richting Cuijk. © Theo Peeters

Snel aanpak gevaarlijke fietskruising Ringbaan Molenhoek

MOLENHOEK - Nog dit voorjaar worden er extra maatregelen genomen om fietsers op het snelfietspad in Molenhoek een veiliger oversteek van de Ringbaan te bieden. 

Een extra drempel en meer visuele maatregelen moeten automobilisten dan dwingen even écht te stoppen voor zij op de Ringbaan het snelfietspad - dat vanuit de Middelweg richting Nijmegen gaat en vice versa - passeren. 

Quote

Het was dus voor de zoveelste keer raak. Om een uur of acht ’s morgens hoorde ik een klap en een gil.

Jos Wagemans, Woont vlak bij de fietskruising

Al staan er nu stopborden, er is niet één automobilist die zich daar aan houdt. ,,Vreselijk gedrag”, herhaalt wethouder Geertjan Wienhoven nog maar eens. Mochten de maatregelen die nu aanstaande zijn na verloop van tijd ook niet afdoende werken, dan moet er ‘drastischer’ ingegrepen worden. 

,,Hoe, dat zien we dan. Duidelijk is wel dat er dan ook een flink bedrag voor uitgetrokken moet worden.”

Er stond een auto in het gras

Met enige regelmaat zijn fietsers de dupe van passerende auto's waarvan de bestuurder niet stopt en niet goed oplet. Ook deze week werd een jonge vrouw op de fiets aangereden. Jos Wagemans woont enkele tientallen meters van de kruising af.

,,Het was dus voor de zoveelste keer raak. Om een uur of acht ’s morgens hoorde ik een klap en een gil. Ben er meteen naar toe gegaan. Er stond een auto in het gras, een vrouw zat op de grond. Er werden gegevens uitgewisseld en even later stapte de fietsster trekkebenend weer op.”  

Ambulance

Dit keer liep het goed af. Eind vorig jaar werd een aangereden fietser met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een fietsster die deze donderdagochtend aan komt rijden verhaalt ook van een fietsend echtpaar dat werd aangereden. ,,Het is zo verschrikkelijk oppassen hier. Er is geen auto die stopt. Ze rijden gewoon door.” 

Voor Jos Wagemans was de laatste aanrijding aanleiding voor een brief richting gemeente. Zijn boodschap: grijp in, of moeten er eerst doden vallen? Onlangs plaatste de gemeente wel enkele bloembakken, een eindje voorbij de betreffende kruising, een poging om de snelheid op de Ringbaan te temperen. Een tijdelijke maatregel in afwachting van het mobiliteitsplan. 

Dat wil de gemeente voor komende zomer presenteren. Wagemans in zijn brief over die bloembakken: ‘Een ridicule maatregel waar de automobilisten lachend langs scheuren.’ 

Toenemend aantal fietsers

De  Ringbaan is niet zomaar een weg door Molenhoek. Dagelijks rijden er vele duizenden auto's die vanuit Groesbeek richting A73 gaan en ’s avonds omgekeerd. Daar komt bij dat het snelfietspad steeds meer fietsers trekt. Een toename die nog groter wordt als de fietsbrug over de Maas klaar is en ook forensen uit het Land van Cuijk fietsend richting Nijmegen gaan.  

  1. Mookenaar (43) stak 40 keer met schroevendraaier in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    Mookenaar (43) stak 40 keer met schroeven­draai­er in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    ARNHEM - Tegen een 42-jarige man uit Mook is in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Mookenaar zijn ex-vriendin, haar moeder en haar stiefvader proberen te vermoorden in hun woning in Arnhem. Daarbij stak hij zijn ex tien keer met een schroevendraaier. Haar ouders die de dochter te hulp schoten kregen ieder ook vijftien steken met het gereedschap.

Nijmegen e.o.