‘Stuwmeer’ Lob van Gennep ter bescherming van Den Bosch kan rampzalige gevolgen hebben
OpinieMILSBEEK - Mooier en veiliger leven aan de Maas. Zo luidt de kop van een persbericht over de Lob van Gennep dat onlangs in diverse dorpsbladen in de gemeenten Gennep en Mook heeft gestaan. Het tegendeel is echter waar. Voor de inwoners van Middelaar, Plasmolen, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide wordt het zeker niet veiliger.
In een artikel in De Gelderlander van donderdag 18 juli laten de wethouders Peperzak van Gennep en Wienhoven van Mook zich opmerkelijk positief uit over optie 3, waarbij de bestaande dijken tussen Gennep en Mook worden verhoogd.
Er wordt dan immers 160 miljoen in het gebied geïnvesteerd. Dat geld gaat vooral op aan de dijkverhoging en het bouwen van een inlaatvoorziening ter hoogte van CNC in Milsbeek.
Badkuipeffect
Bij extreem hoog water dient de Lob van Gennep straks om de dreiging voor de inwoners van Den Bosch te verminderen. Voor de Noord-Limburgse dorpen kan dit rampzalige gevolgen hebben. De dijkverhoging is niet bedoeld om deze vijf dorpen te beschermen, maar om meer water te kunnen bergen.
Tussen Gennep en Mook ligt dan een stuwmeer van 20 vierkante kilometer. Het waterbergend effect zal het grootst zijn in de noordelijke dorpen Middelaar en Plasmolen. Daar komt het water door het badkuipeffect veel hoger te staan dan bij een natuurlijke overstroming door de Maas.
Kracht van een tsunami
Als de sluisdeuren bij Gennep worden opengezet, stroomt het water bovendien met de kracht van een tsunami naar binnen en richt het veel meer schade aan dan bij een natuurlijke overstroming. Daarna is het gebied maandenlang onbewoonbaar.
Ook de schade voor bedrijven zal groot zijn. En waar blijven de boeren al die tijd met hun vee? Wie de moeite neemt de uitgewerkte plannen door te nemen, valt op dat over de schade nauwelijks gesproken wordt. Zoals het er nu naar uitziet, moeten de inwoners en bedrijven de kosten geheel zelf dragen.
Extreem hoogwater kan tientallen jaren uitblijven en dan twee jaar achtereen voorkomen.
Het is niet in te schatten
De bewoners van het gebied zullen voortaan steeds in angst moeten leven, aangezien het weer door klimaatverandering extremer wordt. De wethouders en andere beleidsmakers gaan ervan uit dat de kans dat de sluis wordt opengezet erg klein is.
Maar juist dat hebben zij niet zelf in handen: extreem hoogwater kan tientallen jaren uitblijven en dan twee jaar achtereen voorkomen.
De overheid heeft de plicht alle bewoners en hun bezittingen te beschermen, en niet alleen de bewoners van stedelijke gebieden.
In de plannen wordt vooral gewezen op de positieve kanten voor Gennep en omgeving. Maar wie de moeite neemt op de website www.lobvangennep.nl de stukken te bestuderen, kan op de detailkaarten precies zien hoeveel water er in huis komt te staan.
Niets doen
In mei zijn er drie informatieavonden geweest, maar de meeste inwoners van de dorpen hebben door de louter positieve berichtgeving daarover (op de website) niet in de gaten wat hun te wachten staat als wordt gekozen voor optie 3.
Gelukkig is er ook nog optie 1: niets doen. Het risico dat de dijken bij extreem hoogwater overstromen blijft dan weliswaar aanwezig, maar dan worden we niet onder water gezet (lees opgeofferd) om Den Bosch te redden.
Jan Peter Sengers is inwoner van Milsbeek en journalist van deze krant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal wil weer aan de slag
Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal is in zoverre hersteld dat hij op 27 februari zijn werkzaamheden weer wil hervatten. Dat heeft hij gemeld aan de politiek en het personeel op het gemeentehuis. -
update
Urenlange politieactie in Nijmeegse wijk Meijhorst, auto’s in beslag genomen
Bij een urenlange politieactie in de wijk Meijhorst zijn dinsdag verschillende auto's in beslag genomen. De politie was al die tijd met politiebusjes voor een woning aanwezig, zeggen geschrokken buurtbewoners. -
Teruglezen | met video
De Graafschap naar kwartfinale KNVB-beker, De Treffers treurt
De Treffers heeft dinsdagavond in Doetinchem een helft hoop gehad op een derde bekerstunt, maar kwam na rust tekort tegen De Graafschap dat uiteindelijk met royale cijfers (3-0) de kwartfinale bereikte.
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
-
-
PREMIUM14
Sinti-familie Klomp in Groesbeek wil nu zo snel mogelijk terug naar de woonwagen
Eindelijk terug naar een woonwagen! Zo voelt het voor Arie Klomp (55) van de Sinti-familie die al decennialang op het kampje aan de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek woont. -
Teruglezen
Nieuws gemist? Grote belangstelling voor carnavalsoptocht Braamt • Vrouw overleden en twee zwaargewonden bij steekpartij
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van zondag 5 februari.
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRene Dirks
Teun
Ruud Andriessen
Ruud Andriessen
de heer J. Zomers (67)