Volledig scherm
© DG

‘Stuwmeer’ Lob van Gennep ter bescherming van Den Bosch kan rampzalige gevolgen hebben

OpinieMILSBEEK - Mooier en veiliger leven aan de Maas. Zo luidt de kop van een persbericht over de Lob van Gennep dat onlangs in diverse dorpsbladen in de gemeenten Gennep en Mook heeft gestaan. Het tegendeel is echter waar. Voor de inwoners van Middelaar, Plasmolen, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide wordt het zeker niet veiliger.

In een artikel in De Gelderlander van donderdag 18 juli laten de wethouders Peperzak van Gennep en Wienhoven van Mook zich opmerkelijk positief uit over optie 3, waarbij de bestaande dijken tussen Gennep en Mook worden verhoogd.

Er wordt dan immers 160 miljoen in het gebied geïnvesteerd. Dat geld gaat vooral op aan de dijkverhoging en het bouwen van een inlaatvoorziening ter hoogte van CNC in Milsbeek.

Badkuipeffect

Bij extreem hoog water dient de Lob van Gennep straks om de dreiging voor de inwoners van Den Bosch te verminderen. Voor de Noord-Limburgse dorpen kan dit rampzalige gevolgen hebben. De dijkverhoging is niet bedoeld om deze vijf dorpen te beschermen, maar om meer water te kunnen bergen.

Tussen Gennep en Mook ligt dan een stuwmeer van 20 vierkante kilometer. Het waterbergend effect zal het grootst zijn in de noordelijke dorpen Middelaar en Plasmolen. Daar komt het water door het badkuipeffect veel hoger te staan dan bij een natuurlijke overstroming door de Maas.

Volledig scherm
Tijdens een eerdere overstroming pakten inwoners van Gennep de kano. © Theo Peeters

Kracht van een tsunami

Als de sluisdeuren bij Gennep worden opengezet, stroomt het water bovendien met de kracht van een tsunami naar binnen en richt het veel meer schade aan dan bij een natuurlijke overstroming. Daarna is het gebied maandenlang onbewoonbaar.

Ook de schade voor bedrijven zal groot zijn. En waar blijven de boeren al die tijd met hun vee? Wie de moeite neemt de uitgewerkte plannen door te nemen, valt op dat over de schade nauwelijks gesproken wordt. Zoals het er nu naar uitziet, moeten de inwoners en bedrijven de kosten geheel zelf dragen. 

Quote

Extreem hoogwater kan tientallen jaren uitblijven en dan twee jaar achtereen voorkomen.

Het is niet in te schatten

De bewoners van het gebied zullen voortaan steeds in angst moeten leven, aangezien het weer door klimaatverandering extremer wordt. De wethouders en andere beleidsmakers gaan ervan uit dat de kans dat de sluis wordt opengezet erg klein is.

Maar juist dat hebben zij niet zelf in handen: extreem hoogwater kan tientallen jaren uitblijven en dan twee jaar achtereen voorkomen. 

De overheid heeft de plicht alle bewoners en hun bezittingen te beschermen, en niet alleen de bewoners van stedelijke gebieden.

In de plannen wordt vooral gewezen op de positieve kanten voor Gennep en omgeving. Maar wie de moeite neemt op de website www.lobvangennep.nl de stukken te bestuderen, kan op de detailkaarten precies zien hoeveel water er in huis komt te staan.

Niets doen

In mei zijn er drie informatieavonden geweest, maar de meeste inwoners van de dorpen hebben door de louter positieve berichtgeving daarover (op de website) niet in de gaten wat hun te wachten staat als wordt gekozen voor optie 3.

Gelukkig is er ook nog optie 1: niets doen. Het risico dat de dijken bij extreem hoogwater overstromen blijft dan weliswaar aanwezig, maar dan worden we niet onder water gezet (lees opgeofferd) om Den Bosch te redden.

Jan Peter Sengers is inwoner van Milsbeek en journalist van deze krant.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.