Volledig scherm
Onderzoek naar aardwarmte. © Paul Rapp

Trillingen gevoeld? Kan komen door bodemonderzoek

MOOK/CUIJK - Een lichte trilling gevoeld? Kan zo maar eens komen door een onderzoek naar aardwarmte dat momenteel in Mook en Cuijk plaatsvindt. De klus in deze regio maakt onderdeel uit van een landelijk seismisch onderzoek met als doel informatie te verzamelen over de ondergrond in Nederland. 

Het gaat om een verkennend onderzoek. Winnen van aardwarmte is nog niet aan de orde. Er worden geluidsgolven de grond in gestuurd om de dikte van de onderliggende aardlagen in beeld te brengen. Ook al kunnen daarbij lichte korte trillingen ontstaan, volgens de onderzoekers is er van gevaar geen sprake. 

Het seismisch onderzoek heeft de naam SCAN gekregen, dat staat voor Seismische Campagne Aardwarmte Nederland.  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat betaalt het onderzoek. 

Vervanger van aardgas

Aardwarmte kan gebruikt worden als vervanger van aardgas, bijvoorbeeld om woningen te verwarmen. Hoe het werkt? De warmte wordt gewonnen uit water dat van grote diepte is opgepompt en een temperatuur heeft van 60 tot 80 graden.  Via een warmtewisselaar komt het in bovengrondse leidingen terecht. Het afgekoelde grondwater wordt weer terug in de bodem gepompt. 

Het warme water is overal in Nederland te vinden, maar niet iedere plek is even geschikt om het naar boven te krijgen. Voorwaarde daarvoor is dat het hete water zich in een poreuze, doorlatende aardlaag moet bevinden. Bovendien moet er bovengronds behoefte zijn aan het warme water. 

Het onderzoek in deze regio duurt naar alle waarschijnlijkheid  tot eind deze maand. Daadwerkelijke winning van aardwarmte kan nog jaren op zich laten wachten.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Mookenaar (43) stak 40 keer met schroevendraaier in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    Mookenaar (43) stak 40 keer met schroeven­draai­er in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    ARNHEM - Tegen een 42-jarige man uit Mook is in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Mookenaar zijn ex-vriendin, haar moeder en haar stiefvader proberen te vermoorden in hun woning in Arnhem. Daarbij stak hij zijn ex tien keer met een schroevendraaier. Haar ouders die de dochter te hulp schoten kregen ieder ook vijftien steken met het gereedschap.

Nijmegen e.o.