Volledig scherm
Organisatoren van het Uit Je Plaatfeest. Vanaf links: Eeske Vlaar, Martijn Witteveen en Edith Cup. © Theo Peeters

‘Uit je plaat’ na strijd voor gelijke carnavalsrechten De Meulenwiekers

MOLENHOEK - De strijd om vrouwen toegang te geven tot de senaat van carnavalsclub De Meulenwiekers was een succes en leidde tot een onverwachte bijvangst: het Uit Je Plaatfeest. Nu ook te boeken buiten het Molenhoekse carnaval.  

De voorbereidingen van de tweede editie van het Uit je Plaatfeest zijn in volle gang. Zeshonderd mensen worden op 16 februari verwacht in dorpshuis De Wieken. De muren zullen behangen zijn met ouderwetse vinylelpees. Bezoekers kunnen in een hokje - ‘ga op de plaat’ - een ‘groepspasfoto’ maken. De artiesten zijn geboekt. ,,We verwachten, net als vorig jaar, een volle bak”, zegt organisator Eeske Vlaar.  

Onvrede 

Wie het succes van het Uit Je Plaatfeest aanschouwt, zou bijna vergeten dat die aftrap van het Molenhoekse carnaval toch echt geboren werd uit onvrede. Het begon in 2016 met een oproep van De Meulenwiekers, dat kampte met een probleem dat veel collega-clubs ook parten speelt: ze slinken. De boodschap aan de dorpelingen: we zoeken nieuwe mannen voor de senaat. 

Vlaar is geen geboren feministe, maar dacht meteen: hoezo mannen? Waarom geen vrouwen? Het is een vraag die ook elders steeds vaker opdoemt: waarom bestaan de Raden van Elf bijna altijd uit elf heren? 

Addertje 

In Molenhoek werden de statuten erbij gepakt. ,,Die zeiden niets over een verbod op vrouwen.” Maar er was een addertje. ,,Elke senator had vetorecht. Tsja, dan kan één man dus de benoeming van een vrouw tegenhouden.” Zover kwam het nooit. Er meldde zich nimmer een vrouw aan en volgens Vlaar was er bij ‘verreweg de meeste mannen’ geen onwil in het spel. ,,Ze hadden er gewoon nooit bij stilgestaan en stonden open voor onze ideeën. Al waren er ook senatoren die vreesden dat door de komst van vrouwen de sfeer negatief zou veranderen.”

Als overtuigd carnavalist koos Vlaar, samen met anderen, voor ludiek protest. ,,We deden mee aan de optocht met een groot spandoek: ‘Vote women in senat’.” Op een feest pakten ze de steken af van senatoren en zetten die op hun hoofd. ,,Vond niet iedereen leuk, geloof ik.”

Aftrap 

De strijders voor carnavalsrechten kregen een aanbod: ze mochten van De Meulenwiekers het bijna doodgebloede feest organiseren dat jaarlijks de aftrap van carnaval inluidt. Vlaar bedacht onder anderen met Edith Cup en Martijn Witteveen het Uit je Plaatfeest. Lokale bedrijven betaalden voor de optredens. ,,Ook zij wilden dat het een succes werd.”

En dat werd het. Sinds januari is er een site waarop ‘Uit je Plaat’ ook buiten Molenhoek te boeken is. Compleet met een workshop kindercocktails maken en de ‘amazing crazy recycle bingo’. Het feest stond vorig jaar op de Nijmeegse Kaaij. ,,We zouden het mooi vinden als we drie of vier keer per jaar dit feest ergens kunnen houden", zegt Vlaar.  

De Meulenwiekers hebben inmiddels het vetorecht uit hun statuten geschrapt. Minpuntje: er heeft zich nog geen vrouw gemeld. Ook Vlaar niet. ,,Ik heb inmiddels gezien hoe ongelooflijk veel tijd de senatoren in hun club steken. Ik heb echt respect gekregen voor die mannen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.