De omstreden tweet.
Volledig scherm
De omstreden tweet. © Twitter.

Uithaal burgemeester Mook naar ANWB oogst kritiek

MOOK / AMSTERDAM -  Een klacht van burgemeester Willem Gradisen van de gemeente Mook en Middelaar in een Twitterbericht heeft ongekend veel reacties opgeroepen. Gradisen sprak in de Tweet zijn boosheid uit over de ANWB. Die zou er schuld aan zijn dat zijn dochter bijna verongelukte op de A4 bij Schiphol. Een door de ANWB geselecteerd bedrijf had een wiel van de camper van de dochter vervangen. Dat wiel liep op een haar na van de wagen af doordat het niet goed was gemonteerd. 

Via de website van deze krant en via de sociale media krijgt Gradisen bijstand van lezers. Maar de boze Tweet over de ANWB levert ook zeer veel kritiek op. Veel mensen die reageren vinden dat Gradisen misbruik maakt van zijn positie als burgemeester om een persoonlijke kwestie aan te kaarten. ‘Ik vind het verwerpelijk dat pappie als publiek persoon zich in de discussie mengt...’ 

Afschuiven op een ander

Een reageerder verwijt Gradisen dat hij ‘eigen nalatigheid afschuift op een ander.’ Diverse reacties zeggen dat namelijk  iedereen weet dat na het monteren van een vervangend wiel, de bouten altijd na 100 of 200 kilometer rijden opnieuw moeten worden aangedraaid.  Daar stelt iemand tegenover dat bouten die met een momentsleutel zijn vastgezet, niet opnieuw hoeven te worden aangedraaid. 

Veel reageerders vinden de kritiek op ‘hun’ ANWB - met 4,5 miljoen leden de grootste vereniging van Nederland - niet terecht. Gradisen spreekt in zijn Tweet de ANWB aan terwijl hij het garagebedrijf in Spanje dat broddelwerk leverde - onder meer door de camper van de dochter van de autoambulance te laten vallen - als doel van zijn bericht had moeten nemen. 

Gradisen zegt bewust de ANWB te adresseren omdat zijn dochter en haar partner als lid en klant bij de hulpdienst hebben aangeklopt. De ANWB zou eindverantwoordelijk zijn voor de geleverde diensten.

De vader spreekt

Sommige reacties breken een lans voor Gradisen die als vader optreedt. ‘Hier spreekt geen burgemeester maar een bezorgde vader.’ Anderen vinden het ‘ongepast’ voor een burgemeester om deze kwestie online uit te vechten. ‘Niet zo handig meneer Gradisen’, zegt een reageerder op de website van De Gelderlander

In een reactie meent een lezer de verklaring voor haperende bijstand voor automobilisten in het buitenland te kunnen verklaren. Onervaren vakantie- en flexwerkers zouden mede de oorzaak zijn van incidenten. 

ANWB Nederland heeft in een eerste reactie laten weten dat er veel mis is gegaan, maar eerst tot op de bodem te willen uitzoeken wat er gebeurd is. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.