Volledig scherm
Bijeenkomsten over de Lob van Gennep werden dit jaar drukbezocht. © Theo Peeters

‘Voor iedereen schadevergoeding na overstroming Lob van Gennep’

MOOK/GENNEP - Mocht de Maas overstromen en inwoners daarbij schade aan hun huizen  oplopen, dan moet iedereen in de Lob van Gennep in aanmerking komen voor schadevergoeding. Daarvoor pleit de stuurgroep die momenteel nadenkt over het veiliger maken van het gebied bij hoogwater. Er bestaat nu al een schadevergoedingsregeling, maar wie zijn huis na 1996 heeft gebouwd of verbouwd, komt daar niet voor in aanmerking. Dat moet veranderen. 

Lob van Gennep is een project met als doel het gebied tussen Mook en Gennep beter te beschermen tegen hoogwater. In het kort komt het erop neer dat dijken hoger en sterker worden gemaakt én dat een deel van het gebied als waterberging gaat dienen. De dorpen Plasmolen, Middelaar, Milsbeek, Ven-Zelderheide en Ottersum kunnen dan bij extreem hoogwater blank komen te staan.

De kans daarop noemt de stuurgroep klein maar veel inwoners maken zich er toch grote zorgen over. Vooral de mensen die een woning hebben die na april 1996 is gebouwd of verbouwd. Zij zien het water al metershoog in hun woning staan en kunnen in het geval van een overstroming geen beroep doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Voor waterschade aan hun huizen of andere gebouwen draaien ze dan zelf op.  

Bouwen op eigen risico

Waarom na 1996? Omdat toen de ‘beleidslijn ruimte voor de rivier’ van kracht werd. De Lob van Gennep gold voortaan als wateroverloopgebied. Wie er toch bouwde, deed dat op eigen risico. Dat leverde de gemeenten Mook en Middelaar en Gennep op recente Lob-bijeenkomsten wel kritiek op. Want moesten de nieuwkomers zich wel aan allerlei gemeentelijke bouwregels houden, nooit werden ze door Mook en Gennep geïnformeerd over wat er hen met hoogwater te wachten zou kunnen staan.

De Gennepse wethouder Rob Peperzak zei in juli van dit jaar de ongerustheid te snappen. Om daaraan toe te voegen dat de gemeente nou eenmaal te maken heeft met wetten en regels ‘waar wij niets aan kunnen veranderen'.  Inmiddels ziet hij mogelijkheden en heeft hij in de stuurgroep (waarin de gemeenten Gennep en Mook zijn vertegenwoordigd) met zijn collega uit Mook gepleit een onderzoek te doen naar de ‘ongelijke behandeling’ die hij ‘onbegrijpelijk en onrechtvaardig voor onze inwoners’ vindt. 

Ongelijkheid wegnemen

Op aandringen van de twee gemeenten heeft de stuurgroep (met daarin ook de waterschappen, provincies en rijk) besloten uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn om de ongelijkheid weg te nemen. Voor wat de uitkomst betreft, houden ze een slag om de arm. Het definitieve besluit daarover moet nou eenmaal door de rijksoverheid worden genomen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Mookenaar (43) stak 40 keer met schroevendraaier in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    Mookenaar (43) stak 40 keer met schroeven­draai­er in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    ARNHEM - Tegen een 42-jarige man uit Mook is in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Mookenaar zijn ex-vriendin, haar moeder en haar stiefvader proberen te vermoorden in hun woning in Arnhem. Daarbij stak hij zijn ex tien keer met een schroevendraaier. Haar ouders die de dochter te hulp schoten kregen ieder ook vijftien steken met het gereedschap.

Nijmegen e.o.