Volledig scherm
De 'traditionele vuilniszak' mag niet aan straat worden gezet. De tariefzak is een stuk duurder. Hoe duur is nog niet duidelijk. © KOMO

Vuilniszak voor restafval keert terug in de straten van Mook

MOOK - Het lijkt alsof de tijd wordt teruggedraaid, maar de afvalcontainer voor restafval verdwijnt uit het Mookse straatbeeld. Er komen plastic zakken voor in de plaats. Het zijn wel zogenoemde tariefzakken, waar per zak een prijskaartje aan hangt. Mook verwacht hierdoor een gedragsverandering bij de inwoners. Het resultaat als het goed is? Minder restafval per inwoner.

Het contract dat de gemeente Mook en Middelaar heeft afgesloten met de huidige afvalinzamelaar loopt eind dit jaar af. Het huidige systeem waarbij het afval wordt gewogen, is ‘niet meer toekomstbestendig’, zeggen burgemeester en wethouders. De verwachting is dat het in de toekomst leidt tot hogere inzamelkosten (die op de inwoners moeten worden verhaald) en dat het een te laag milieurendement oplevert.

Ondergrondse containers?

De restafvalzakken worden vanaf begin volgend jaar aan huis opgehaald, maar in een later stadium bestaat ook de kans dat inwoners de zakken moeten wegbrengen naar ondergrondse verzamelcontainers. ‘Dat is het einddoel’, zeggen burgemeester en wethouders. Een datum wordt daarbij niet genoemd. In de gemeente moeten - als het zo ver komt - naar schatting zo’n twintig plaatsen worden aangewezen waar die containers voor restafval geplaatst kunnen worden. 

Mook en Middelaar wil met de tariefzakken het aantal kilo’s restafval per inwoner laten dalen. Dit jaar ligt dat nog op 100 kilo, over tien jaar wordt verwacht dat een inwoner van de gemeente nog maar 30 kilo per jaar ‘levert’. Daarvoor zijn wel ‘financiële en praktische prikkels nodig. Praktisch is dat het restafval eens in de twee weken wordt opgehaald. De tariefzakken (met gemeentelogo) kunnen bij de plaatselijke winkeliers worden gekocht. Daar zit ook de financiële prikkel. Hoe minder zakken er worden gebruikt, hoe lager de kosten. 

Plastic verpakkingen wel in container

Opvallend is dat in Mook de plasticverpakkingen, blik en drinkpakken - nu nog in een zak - straks juist wel weer in een container moeten worden gestopt. De milieustraat blijft, maar gaat niet langer open dan nu het geval is. Een proef met de verruiming van de openingstijden bleek - afgezet tegen het aantal bezoekers - te kostbaar. Of en hoe de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal in de toekomst gaat gebeuren, moet nog worden uitgezocht. Op het vlak van de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval verandert niets.

Wat de financiële gevolgen van de nieuwe inzameling zijn, zowel voor gemeente als inwoners, moet nog exact worden berekend. Mook en Middelaar sluit zich hoogstwaarschijnlijk aan bij de Dar, dat de afvalstromen in Nijmegen en omgeving regelt. 

  1. Mookenaar (43) stak 40 keer met schroevendraaier in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    Mookenaar (43) stak 40 keer met schroeven­draai­er in op ex, moeder én stiefvader: 14 jaar cel geëist

    ARNHEM - Tegen een 42-jarige man uit Mook is in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Mookenaar zijn ex-vriendin, haar moeder en haar stiefvader proberen te vermoorden in hun woning in Arnhem. Daarbij stak hij zijn ex tien keer met een schroevendraaier. Haar ouders die de dochter te hulp schoten kregen ieder ook vijftien steken met het gereedschap.

Nijmegen e.o.