Volledig scherm
De Mookerplas. © Theo Peeters

Watersporters Mookerplas hard aan het werk

MIDDELAAR - Havenmeester Jan de Vaan had  niet gedacht dat het goed zou komen met jachthaven De Driessen. Maar dankzij noeste arbeid van vrijwilligers zijn de steigers weer bruikbaar.

Dat had hij begin van dit jaar niet gedacht. De Mookerplas was zowat leeggelopen. Doordat een schip in Grave tegen de stuw was gevaren stroomde het water van de Maas, en dus ook van de Mookerplas weg. 

Steigers scheef, meerpalen geknakt, boten op de bodem. Waterschap Limburg kon de schade beperken door snel een noodsluis te maken in het smalle kanaal van Maas naar Mookerplas. 

Vergoeding

,,Er komt licht aan het eind van de tunnel'', zegt De Vaan. De stichting waar de haven onder valt, onderzoekt nog of de verzekering iets kan vergoeden.

Die hoop heeft Cees Lieskamp van watersportbedrijf De Dolfijn niet. ,,De schade van die aanvaring was zo groot. Dan kan die schipper toch niet vergoeden.'' Bij hem zijn de steigers wel bruikbaar maar nog niet gerepareerd. Ook bij veel van zijn zeilbootjes is het roer nog krom. 

Alleen bij de grote jachthaven Eldorado is alles als vanouds, daar is geen schade ontstaan na het plotselinge lage water. 

Op gang

In de Mookerplas komt het watersportseizoen langzaam op gang. Veel booteigenaren zijn hun vaartuig aan het klaarmaken voor de zomer.

Nijmegen e.o.